Проекти Газпрому можуть стати

Проекти Газпрому можуть стати "троянським конем" для Європи - експерт

Укрінформ
Рішення на користь України у Стокгольмському арбітражному суді може вплинути на майбутнє інфраструктурних проектів Газпрому в Європі.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

"На перший погляд, контракт купівлі-продажу (а також і транзитний контракт, який ще у розгляді) Газпром-Нафтогаз та проект "Північний потік-2" - це різні планети. Насправді, усе може виявитися по-іншому... Рішення Стокгольмського арбітражу показує, що "Газпром" може маніпулювати і здійснював маніпулювання. І у тому випадку, якщо "Північний потік-2" буде реалізований, а ще буде реалізована через Чорне море друга нитка "Турецького потоку" в Європу, "Газпром" отримує можливість маніпулювати напрямками, обсягами і цінами постачань в Європу. Відповідно він матиме можливість нав'язувати тим чи іншим компаніям з тих чи інших країн певні вигідні собі контракти. В тому чи іншому замаскованому вигляді можуть міститися дискримінаційні підходи", - зазначив він.

Гончар наголосив, що "рішення Стокгольмського арбітражу вказує на високі ризики від затратних інфраструктурних проектів "Газпрому", які можуть виявитись "троянським конем" Росії в Європі. Гадаю, що тверезомислячі європейські політики, які на четвертому році війни нарешті прокинулися, побачили, що являє собою Росія".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-