Шведські меблі як мірило української корупції

Шведські меблі як мірило української корупції

Аналітика
Укрінформ
Порошенко-міністр в свій час не зміг умовити IKEA залишитись в Україні. Може у Порошенка-президента вийде?

Цікавий збіг. В акурат напередодні падіння останнього формального бастіону на шляху України до асоційованого членства з ЄС (голосування в парламенті Нідерландів) поширилися чутки про можливе повернення до України всесвітньовідомої шведської мережі IKEA (одна з найбільших у світі роздрібних мереж з торгівлі меблями і предметами домашнього вжитку, заснована родиною Інгвара Кампрада в 1943 році. Станом на 2014 рік об’єднувала 315 магазинів в 27 країнах світу).

Вірніше, не повернення, а можливий (вкотре) вихід на наш ринок. Річ у тім, що концерн славиться своїм категоричним неприйняттям будь-яких проявів корупції. І, кажуть, перша невдала спроба побудувати свої магазини в Україні в 2009-12 роках «накрилася» саме через занадто промовисті натяки з боку українських впливових «рєшал». Тепер концерн, начебто, знову приглядається до України. Не можемо говорити напевно, чи це так насправді, тому що офіційних повідомлень прес-служби концерну не надходило. А лише прозвучали заяви голови правління елітного столичного ТЦ «Мандарин Плаза» Олександра Черницького, який стверджує, що IKEA збирається стати орендарем найбільшого розважального центру в Україні «Південний» - чергового девелоперського проекту власника «Мандарину…» Вагіфа Алієва (№29 в рейтингу найбагатших людей України за версією видання Форбс). За словами Олександра Черницького, дуже швидко розтиражованими в інформаційному просторі, представники IKEA вже приїжджали в Україну та проводили низку зустрічей. А це може свідчити про велику ймовірність їхнього приходу в Україну. Поки що ці заяви виглядають, як у тій приказці - казав сліпий, побачимо.

Дехто вже встиг розтлумачити чутки «IKEA повертається!» як хороший знак і високу оцінку інвестклімату. Оскільки концерн славиться своєю антикорупційною політикою – нікому і ніколи хабарів принципово не дає, в очах місцевих патріотів бізнес-інтерес IKEA виглядає як плюс у карму українській владі. Адже це визнаний транснаціональний гравець - лише один її бренд коштує більше $11 млрд, а загальний оборот складає понад $28 млрд.

В концерні дійсно не люблять корупцію, побоюючись репутаційних втрат, які вона несе бізнесу. Особливо після того, як в Росії на початку 2000-них сталися скандальні звільнення декількох топ-менеджерів IKEA, які брали хабарі від постачальників. Той випадок в російському підрозділі IKEA добряче заплямував її бездоганну ділову репутацію в світі. Після цього (єдиного, до речі, подібного інциденту в її мережі) компанія ретельніше ставиться до вибору країн для відкриття нових магазинів. Тож, маємо гордитися.

«IKEA - це не тільки спосіб мати доступні якісні меблі, IKEA – це символ. Якщо IKEA не дозволяють потрапити на ринок, страждає не компанія, страждає Україна», - коментував наміри компанії Петро Порошенко в далекому 2012-му, на той час міністр торгівлі та економічного розвитку, в інтерв'ю Bloomberg.

Як у воду дивився…

Відмова компанії від реалізації своїх планів побудувати 6 магазинів на той час привела до втрати Україною $1,7 млрд інвестицій. IKEA не вдалося домовитися зі столичними та дніпропетровською місцевими владами про виділення відповідних за розміром земельних ділянок (до 40 га). Представники концерну відзначали, що земля пропонувалася за завищеними цінами. І хоча в Одеській області IKEA в 2009 році спромоглася купити землю, однак будівництво на ділянці так і не почалося. З того часу в Україні залишався працювати лише закупівельний офіс IKEA, який підтримував співпрацю з місцевими виробниками меблів та товарів для дому.

Компанія, тим часом, вийшла на південнокорейський ринок, відкривши в 2014 році перший магазин IKEA в Сеулі, та кілька магазинів в Індії, де працює вже протягом 28 років. Будемо сподіватися, що цього разу «меблева» легенда поселиться і в Україні.

Ви думали, IKEA - це звичайні шафи та стільці? А насправді це – знаки і символи, які треба ще вміти «читати».

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-