Травневі морози: дефіциту фруктів не буде, але без свого «компоту» Україна може залишитись

Травневі морози: дефіциту фруктів не буде, але без свого «компоту» Україна може залишитись

Аналітика
Укрінформ
Якщо сьогодні не підтримати «прибите» аномальними заморозками садівництво, галузь буде відкинута далеко назад

Втрати врожаю плодів, ягід і горіхів від похолодань і заморозків в кінці квітня-першій половині травня, за попередніми підрахунками, можуть скласти близько 1-1,2 млн тонн або 50-60% від обсягів виробництва за останні роки. Улюблених вареників з вишнями скуштують не всі. Особливо це стосується жителів Київської, Вінницької, Хмельницької, Львівської, Черкаської, Миколаївської та Запорізької областей. Варто зазначити, що вплив заморозків на плодово-ягідні насадження варіювався в залежності від регіону. В окремих регіонах та господарствах втрати врожаю сягають страшної цифри - 90-100%.

Остаточні висновки про втрати плодово-ягідної продукції в національному масштабі можна буде зробити через пару тижнів, коли остаточно сформуються плоди. І коли запрацює спеціальна комісія Кабміну, яка скрупульозно підрахує збитки. А затим визначить, кому із садоводів допомогти грошима, а кому - цінною порадою. Цьогорічних врожаїв, звичайно, вже не повернеш. То буде хоч за що дожити до нових. Та заздалегідь приготуватися до можливого нового «льодовикового періоду» у травні, прикупивши для садів «зігріваючі» технології. Хоча, пригадати, щоб подібна халепа траплялася два роки підряд, мабуть, не в змозі і старожили.

Гуртом і збитки легше пережити

Асоціація «УКРСАДПРОМ» звернулася до Комітету Верховної Ради України питань аграрної політики та земельних відносин з ініціативою створення спеціальної комісії для оцінки збитків від природного лиха. Комітет дослухався до аргументів садівників і прийняв рішення подати відповідне звернення до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

На думку Асоціації, комісія має отримати повноваження зібрати з територіальних управлінь сільського господарства інформацію про втрати врожаїв конкретними виробниками, задокументувати факти, проаналізувати їх та запропонувати механізм компенсації збитків.

«Щодо можливого механізму компенсації, то додаткові кредити чи страхування - це превентивні заходи для недопущення загибелі врожаю у майбутньому. А от вже отримані збитки Кабмін має компенсувати коштами з резервного фонду бюджету», - коментує Укрінформу Дмитро Крошка, голова Асоціації «УКРСАДПРОМ». Крім того, за його словами, така комісія має визначити фактори, які мають бути враховані в наданні державної підтримки садівникам для впровадження протизаморозкових заходів. «Наприклад, сприяти фінансуванню та встановленню систем дощування або вітрогенераторів, яких в Україні наразі взагалі не має жоден садівник», - стверджує експерт. - У разі бездіяльності влади, ми ризикуємо втратити галузь на найближчі щонайменше два-три роки, а деякі підприємства без підтримки взагалі не зможуть поновити свої позиції хоча б до рівня минулого року». Адже сади закладають не на один рік, і, якщо рік видався неврожайним, садоводам все рівно доводиться нести витрати на захист, підживлення та догляд за насадженнями. До того ж садівництво - капіталомістка галузь. Окупність закладки саду, яка раніше становила 3-4 роки, через значну девальвацію гривні подовжилася до 5-6 років.

В результаті, матимемо кілька негативних наслідків:

  1. зростання імпорту плодово-ягідної продукції замість нарощування її експорту (тобто замість притоку - відтік валюти);
  2. падіння доходів сільського населення через втрати джерел заробітку;
  3. зростання цін на плодово-ягідну продукцію навіть під час високого сезону (тобто, в період масового плодоношення).

Підтримка заради підтримки?

Садівництво в Україні, незважаючи на труднощі, продовжує вперто розвиватися. Чимало господарств навесні розширили садово-ягідні насадження. Загалом планується в цьому сезоні закласти близько 1,5 тис га садів. Але цей процес стримує брак обігових коштів в господарствах. Адже за словами садоводів, держава заборгувала їм близько 250 млн гривень за старою програмою півторавідсоткового збору (дотація за рахунок коштів, додатково зібраних з торговців алкогольними та слабоалкогольними напоями в розмірі 1,5% на розвиток садівництва, хмелярства та виноградарства, норма діяла протягом 2001-2013 р.р. – Авт). Та і з новою програмою підтримки агровиробників не все гаразд. Річ у тім, що в Бюджеті-2017 передбачено близько 5 млрд грн. на подібну підтримку (надається щомісяця, на рівних засадах, пропорційно розміру сплачених податків, кошти розподіляються автоматично через ДФС і Казначейство). «Але дотацію почали виплачувати з лютого, і вона нараховується на реалізовану продукцію (з якої сплачено податки). А в більшості садівничих господарств запаси продукції з минулого врожаю вичерпалися ще в грудні-січні. Через це вони нічого не отримали», - пояснив Крошка.

Власне через це, особливо сподіватися на якесь серйозне відшкодування втрат врожаїв після весняного «обмороження» садоводам не доводиться. Хоча спробувати ніколи не завадить. Отож, панове, слідкуйте за інформацією з міністерства та чекайте ревізорів.

Ціни на фруктовий коктейль: кому доступна розкіш?

Очікується, що значну кількість плодово-ягідної продукції в цьому сезоні доведеться імпортувати. Ціни на вітчизняні ж культури будуть «кусатися», оскільки садоводи намагатимуться бодай частково компенсувати свої збитки. Агроаналітики вже прогнозують ціновий рівень на 35-40% вищий, ніж минулорічний. Якщо ж «пройтися» побіжним поглядом по окремих культурах, то картина вимальовується наступна.

Полуниця

За словами виробників, незважаючи на істотне погіршення природних умов і снігопадів, збирання врожаю тепличної полуниці почалася в звичайні терміни - на початку травня. Зараз ціна на полуницю впала з початкової 80-85 грн до 48-55 грн за кг. І така ціна протримається до появи через тиждень ягоди відкритого грунту (врожай в цьому році трохи «запізнюється»). Звичайно, ціни на «городню» полуницю знизяться, але менше 28-30 грн за кг, скоріш за все, вона не коштуватиме.

До речі, Україна посідає сьоме місце серед країн Європи за обсягами виробництва полуниці: щорічно українські господарства збирають 70 тис. тонн зазначеної продукції. В цьому році врожай очікується на рівні лише 50-55 тис. тонн. І тому середня за сезон ціна на полуницю в Україні може перевищити максимальні показники за останні 10 років. 

Вишня,черешня

Через заморозки по всій території України ціни на вишню і черешню піднімуться на 30-50% в порівнянні з попереднім роком. Оскільки через втрати врожаїв на вітчизняному ринку буде домінувати імпортна продукція.

Малина

Згідно з прогнозами аналітиків АПК-Інформ: овочі та фрукти, в 2017 р малина на українському ринку буде коштувати на 10-15% дорожче, ніж роком раніше. Малинові насадження, на відміну від ряду інших ягідних культур, практично не постраждали від заморозків. Відповідно, валовий збір малини в Україні збережеться приблизно на рівні попереднього року. Проте, ціни на ягоду будуть вищими, оскільки очікується досить високий попит з боку українських експортерів замороженої малини - через втрати малинових насаджень в Польщі. В минулому році Україна експортувала рекордні 7,6 тис. тонн замороженої малини, що в 3,5 рази більше, ніж за аналогічний період роком раніше. А в поточному сезоні Україна має всі шанси стати головним постачальником малини в Європу.

Абрикоси, персики, сливи

Наразі основні наші закордонні постачальники абрикосів, персиків та слив – Туреччина та Іспанія. Ціна на імпортні абрикоси на початку сезону стартувала від 60-70 грн за кг. Літній сезон обіцяє «збити» ціну за рахунок вітчизняної продукції (Херсон, Одеса, Миколаїв) до 30-35 грн. Але зниження порадує лише на короткий час. Адже загальні обсяги вітчизняного виробництва в цьому році за рахунок втрати ранніх сортів, дещо впадуть. До того ж, Молдова, яка в останні роки заміняла для України втрату кримських абрикосово-персикових садів, теж в цьому році постраждала від заморозків.

Яблука

В Україні істотно подорожчали і продовжують дорожчати яблука. Якщо в березні кілограм яблук коштував 10-15 гривень, то сьогодні від 15 до 26 гривень. На найбільших оптових майданчиках України яблука в цілому подорожчали на 20-25%. На відміну від малини, Польща у даному випадку, навпаки, наростила постачання яблук в Україну. З огляду на те, що перші врожаї літніх яблук збирають не раніше початку липня і те, що на ринок вони надійдуть, через травневі морози, в недостатній кількості, то сьогоднішні ціни на яблука протримаються до серпня.

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-