Нафтогаз запевняє, що населення отримує газ на 30-40% дешевше, ніж промисловість

Нафтогаз запевняє, що населення отримує газ на 30-40% дешевше, ніж промисловість

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" продає газ для населення на 30-40% дешевше, ніж реалізує промисловим споживачам.

Про це йдеться у повідомленні НАК.

"Нафтогаз купує газ в Укргазвидобування за ціною 4849 грн за тис. кубометрів, продає тепловикам та посередникам-облгаззбутам газ для населення за ціною 4942 грн за тис. кубометрів. Різниця, що лишається у материнській компанії, яка відповідає за фінансування і зберігання, роботу з покупцями - менше 2%, а не 20-25%. Ця ціна залишається незмінною з квітня 2016 року", - йдеться у повідомленні.

У Нафтогазі наголошують, що ціни реалізації газу для населення на 30-40% нижчі, ніж ті, за якими продається газ на комерційному ринку.

"Крім того, у Нафтогазу відсутні важелі для забезпечення повного розрахунку за цей газ. Будь-які неринкові переваги, доступні Нафтогазу як компанії, на яку покладені неринкові спеціальні обов’язки, не компенсують втрат, пов’язаних із виконанням цих обов’язків", - зазначається у компанії.

У Нафтогазі переконані, що через виконання спеціальних обов’язків та особливостей регулювання компанія перебуває в дискримінованому положенні, а не в привілейованому порівняно із рештою постачальників.

"У сегменті комерційних споживачів, де Нафтогаз має можливість запропонувати ціни самостійно, компанія конкурує з іншими постачальниками газу. Споживачі вільно обирають, у кого купувати газ. При цьому у Нафтогазу купують газ за цією ціною, і це означає, що вона ринкова", - додали у НАК.

Також у Нафтогазі зазначили, що теплогенеруючі компанії у період з січня по квітень розрахувалися з НАК "Нафтогаз України" на рівні 37%. При цьому сплата відбувається переважно не живими грошима, а "пільгами та субсидіями".

"Основні споживачі імпортованого газу, теплогенеруючі компанії, розраховуються за реалізований їм газ не в повній мірі і часто мають багаторічні борги. На початок квітня 2017 року заборгованість цієї категорії споживачів перед Нафтогазом становила 23,7 млрд грн. З січня по квітень 2017 року рівень розрахунків за газ, спожитий ТКЕ у цей період, склав 37%", - йдеться у повідомленні.

При цьому дана категорія споживачів, коли вона хоча б частково розраховуються за газ, воліє платити не грошима, а «пільгами та субсидіями».

"Група Нафтогаз має десятки мільярдів гривень податкових зобов’язань перед бюджетом, тому може використати ці «пільги та субсидії» для сплати частини податків, якщо отримання цих «пільг та субсидій» збігається із часом сплати податків", - пояснили у НАК.

У компанії також зазначають, що Нафтогаз волів би отримувати від усіх своїх споживачів живі кошти за поставлений газ.

"Саме тому керівництво групи відстоює необхідність монетизації субсидій на рівні кінцевих споживачів", - додали у НАК.

Як повідомляв Укрінформ, МВФ очікує від України перегляду цін на газ для населення у разі, якщо вони відхиляються від імпортного паритету більш ніж на 10-15%. Наразі ця рекомендація не виконується.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-