Держгеонадра заявляє про блокування процесу легалізації ринку бурштину

Держгеонадра заявляє про блокування процесу легалізації ринку бурштину

Укрінформ
Державна служба геології та надр України заявляє про блокування процесу легалізації ринку бурштину зацікавленими особами. 

Про це йдеться в заяві на сайті відомства.

Як зазначає Держгеонадра, "усі спеціальні дозволи на користування надрами, зокрема бурштиноносними ділянками, видаються виключно згідно з чинним законодавством. Лише збільшення кількості легально працюючих компаній сьогодні покладе кінець незаконному видобуванню, однак цей процес намагаються блокувати зацікавлені особи. Окрім цього, обласні ради не погоджують проведення аукціонів. Наголошуємо, усі спецдозволи на користування надрами є в правовому полі. Держгеонадра готова співпрацювати з правоохоронними органи щодо цих справ".

Як йдеться в повідомленні, користуватися надрами можна лише після отримання відповідних дозвільних документів. Таким документом є спеціальний дозвіл, в якому чітко прописана програма робіт і її строки виконання. Зараз на офіційному ринку з бурштиноносними надрами працює дев’ять підприємств. Усі спецдозволи є в правовому полі. 

Як переконані в Держгеонадрах, "лише збільшення кількості легально працюючих компаній може покласти кінець незаконному видобуванню бурштину. Однак, цей процес блокують зацікавлені особи та обласні ради". 

"На ринок заходять офіційні компанії, які ведуть законний видобуток бурштину. Це дає легальні робочі місця, податки, покращення інфраструктури,  – каже т.в.о. голови Держгеонадр Микола Бояркін. – Та, на превеликий жаль, деякі народні депутати, які покривають чорних  бурштинокопачів, намагаються дискредитувати роботу по легалізації ринку. Також питання блокується обласними радами, які не погоджують проведення аукціонів".

За даними Держгеонадр, за зверненням потенційних надрокористувачів, у 2016 році було надіслано 9 заявок на проведення аукціону щодо користування бурштиноносними ділянками. Жодної з них обласні ради, зокрема, Житомирська,  не погодили. 

Держгеонадра заявляє, що звертатиметься до всіх правоохоронних органів щодо блокування легалізації бурштинового ринку певними політиками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-