Dragon Capital вважає завищеними офіційні оцінки впливу

Dragon Capital вважає завищеними офіційні оцінки впливу "блокади" на ВВП

Укрінформ
Призупинення торгівлі з окупованою територією, яку ввела українська влада 15 березня, може зменшити реальний ВВП приблизно на 1,0 п. п. ВВП.

Такий прогноз дають в інвестиційній компанії Dragon Capital, який переданий в розпорядження Укрінформу.

"За оцінками НБУ, торгова блокада може знизити реальний ВВП України на 1,3 п. п. цього року, в той час як міністр фінансів заявив, що негативний вплив може сягнути 2,5 п.п. ВВП (розрахунки не публікувалися).  За нашими оцінками, призупинення торгівлі може зменшити реальний ВВП приблизно на 1,0 п. п.(заздалегідь ми оцінювали вплив часткової торгової блокади рівні 0,6 п. п.) і, що більш важливо, погіршить дефіцит поточного рахунку на 1,7 п.п. ВВП внаслідок втрати виручки від експорту сталі та зростання імпорту вугілля. НБУ оцінює негативний вплив на баланс поточного рахунку у розмірі 2,0 п. п.", - йдеться в коментарі.

Раніше Dragon Capital давав прогноз, який передбачав зростання реального ВВП на 2,5% р/р в поточному році і на 3,5% в 2018 р., дефіцит поточного рахунку - на рівні 4,2% і 4,5% ВВП відповідно, а також незначну девальвацію до 29 грн/$ на кінець 2017 р. і 30 грн/$ на кінець 2018 р.

МВФ відклав засідання Ради директорів, спочатку заплановане на сьогодні, через необхідність оцінити вплив на економіку призупинення торгівлі з окупованою територією, яку ввела українська влада 15 березня. Засідання "було перенесене, щоб дати можливість експертам МВФ оцінити наслідки нещодавніх подій на програму. Нова дата буде незабаром оголошена", - заявив агентству Bloomberg в неділю Жером Ваше, постійний представник МВФ в Україні.

Національний банк і Міністерство фінансів України вчора оприлюднили офіційні заяви, підтверджуючи, що причиною "короткої" затримки є необхідність оцінити вплив "останніх подій". НБУ сьогодні проведе позачергове засідання комітету з питань монетарної політики з метою схвалити переглянуті макроекономічні прогнози.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-