Суд підтвердив правомірність рішень Нацбанку стосовно банку

Суд підтвердив правомірність рішень Нацбанку стосовно банку "Софійський" - НБУ

Укрінформ
Донецький апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення Національного банку України щодо віднесення ПАТ "Банк Софійський" до категорії неплатоспроможних та відкликання його банківської ліцензії.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Як випливає з матеріалів справи, Донецький окружний адміністративний суд 08 грудня 2016 року частково задовольнив позов ТОВ "Боярбудінвест" про визнання протиправними та скасування рішень НБУ а також Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) щодо виведення ПАТ "Банк Софійський" з ринку", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що не погодившись з постановою суду, Національний банк України і ФГВФО звернулися зі скаргами до апеляційної інстанції. 23 лютого 2017 року відбулося судове засідання Донецького апеляційного адміністративного суду, у якому представники НБУ взяли участь, надавши беззаперечні докази на підтвердження своєї правової позиції. Ретельно вивчивши матеріали справи, апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та залишив позов ТОВ "Боярбудінвест" без розгляду".

Як повідомлялося, ПАТ "Банк Софійський" входить до переліку банків, відносно яких суди різних інстанцій прийняли рішення про скасування постанов НБУ щодо віднесення їх до категорії неплатоспроможних та/ або відкликання банківської ліцензії й ліквідацію. У списку опинилися такі банки: "Союз", "Преміум", "Капітал", Укрінбанк", Київська Русь", "Східно-промисловий банк", "Грін банк", "Банк Велес", "Радикал банк". Усі вони у різний період були виведені з ринку.

Національний банк України вбачає виникнення системних ризиків для фінансової стабільності країни через прийняття судами рішень щодо відновлення діяльності таких банків.

Регулятор також наголошує на необхідності якнайшвидшого проведення якісної судової реформи, яка б унеможливлювала корупційні дії, підвищила ефективність судової системи та повернула довіру до рішень судів, бізнесу та суспільства.

Законодавчими та підзаконними актами законодавства України передбачено процедуру створення юридичної особи, яка має на меті здійснення банківської діяльності, регулювання цієї діяльності та ліквідацію банку. Разом з цим законодавством не передбачено механізму відновлення діяльності банку, у т.ч. за рішенням суду, відносно якого прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та його ліквідацію.

Загальна сума коштів, виплачених вкладникам неплатоспроможних банків на 1 лютого 2017 року, становила 81,95 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-