Ліквідація Платинум Банка – «дембельський акорд» Гонтарєвої?

Ліквідація Платинум Банка – «дембельський акорд» Гонтарєвої?

Аналітика
Укрінформ
Чутки про зміну фігур у Нацбанку після «зачистки» банківського сектору набирають обертів

Стосовно ліквідації Платинум Банка, регулятор, здається, встановив рекорд за тривалістю прийняття рішення про виведення з ринку – від визнання неплатоспроможним до рішення про ліквідацію пройшов місяць з хвостиком. Це при тому, що націоналізацією Приватбанку обіцяли процес очищення банківського сектору завершити. З останнім ліквідованим банком Нацбанк довго метикував, відтягуючи кінцеве рішення, однак все сталося настільки швидко і похапцем, що країною одразу ж поповзли чутки – хтось із дуже впливових таки надавив на керівництво НБУ, щоб там швидше ворушилися. Кажуть, це був МФВ, який саме зараз вирішує давати Україні черговий мільярд, чи ні, і який вимагає гарантій збереження політичної конфігурації в країні. Мовляв, пані Гонтарєва виконала «чорнову» роботу і їй пора зійти зі сцени, хоч як би їй не хотілося там залишитися, або як би сильно не тримали її місцеві «режисери».  А інакше, коаліції у парламенті – гаплик, і мільярд – тю-тю.

Хто останній із неплатіжних могікан?

23 лютого за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб НБУ вирішив ліквідувати Платинум Банк, який ще 11 січня був визнаний неплатоспроможним через невиконання його власниками (Борис Кауфман і Григорій Гуртовий) програми докапіталізації фінустанови. Тимчасовій адміністрації відводився усього місяць - до 10 лютого, щоб знайти покупця на активи банку. Потім повноваження тимчасової адміністрації було продовжено ще на місяць – до 10 березня. І ось, не дочекавшись закінчення цього строку, оголосили про ліквідацію. Що, погодьтеся, виглядає досить несподівано на тлі численних повідомлень про небажання НБУ визнавати цю установу проблемною, зокрема, з огляду на скандал з «плівками Рожкової» (записи телефонних розмов заступника глави НБУ Катерини Рожкової, екс-співробітниці Платинум Банку, зі своїми бувшими роботодавцями – Авт.)

Попри пошуки нового власника для банку, Фонд гарантування не зміг знайти такого сміливця. "Рішенням Фонду гарантування визнано таким, що не відбувся, конкурс з виведення неплатоспроможного "Платинум Банку" з ринку", - зазначається у повідомленні Фонду, який за процедурою пропонує Нацбанку ліквідувати неплатоспроможну установу. Хоча відомо, що до банку приглядалися Сергій Тігіпко (власник «Таскомбанку») і Рінат Ахметов (власник ПУМБ).

«Словно мухитут и тамходят слухи по домам»

І тут таки в ЗМІ просочилася інформація про майбутні кадрові зміни в Національному банку. Голова НБУ Валерія Гонтарєва може покинути свій пост вже до середини квітня, повідомили Українські новини. «Зміни можуть відбутися в контексті зміцнення коаліції у Верховній Раді», - йдеться у повідомленні. МВФ цього разу очікує від України земельної та пенсійної реформи, і вимагає гарантій, що їх проведення «залізобетонно» буде підкріплено «правильним» голосуванням у Верховній Раді.

Джерела Укрінформу в банківських колах підтверджують: відставки Гонтарєвої дійсно вимагає МВФ - у якості гарантій отримання наступного траншу. За нашими даними, головним претендентом на пост голови Нацбанку є екс-прем'єр і лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк (у 2003-2004 р.р. був заступником глави НБУ Сергія Тігіпка і виконував обов'язки глави НБУ після його відставки). Але не виключено, що БПП буде усіляко опиратися його призначенню, та намагатиметься просунути більш нейтральних кандидатів, рівновіддалені фігури – нинішнього голову Ради НБУ Богдана Данилишина, чи на крайній випадок, бувшого голову правління Ощадбанку Анатолія Гулея.

На користь версії про кадрові вимоги з боку МВФ свідчить інформація про нещодавню поїздку Гонтарєвої до США в середині лютого, факт якої підтвердила прес-служба НБУ. «Так, була у відрядженні в США. Провела ряд зустрічей з аналітиками та експертами. Серед іншого, були зустрічі з представниками МВФ і Світового банку», - заявила Українським новинам  начальник управління інформації і громадських зв'язків НБУ Наталія Бондаренко.

А 23 лютого до США в свою чергу вилетіли міністр фінансів Олександр Данилюк та Владислав Рашкован, екс-заступник Гонтарєвої, який з 27 лютого приступає до виконання обов’язків заступника виконавчого директора МВФ. (Пліткують, що Валерія Олексіївна і сама мітила на цю посаду, але її, скажімо так, не відпустили: «озадачили» націоналізацією Приватбанку - Авт.)

Марина Нечипоренко, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-