Комунальники сплатять борги Нафтогазу в березні - Зубко

Комунальники сплатять борги Нафтогазу в березні - Зубко

Укрінформ
Ситуація із заборгованістю теплопостачальних підприємств перед «Нафтогазом» за спожитий газ, яка склалась на сьогодні, спостерігається щороку, постійно  відслідковується Мінрегіоном і має об’єктивні й зрозумілі причини.

Насамперед, вона пов’язана з касовим розривом між періодом споживання газу підприємствами та надходженням коштів за теплову енергію, вироблену з нього, заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Нагадаю, що всі підприємства теплокомуненергетики працюють в умовах автоматичного розподілу надходжень (відповідно до урядової постанови №217). Тобто  80%  цих надходжень – плати за спожите тепло - автоматично спрямовуються «Нафтогазу» в оплату використаного природного газу. Рівень розрахунків за спожитий природний газ щороку вирівнюється наприкінці опалювального сезону», - зауважив Зубко. 

Він зазначив, що іншим фактором збільшення обсягів грошових коштів, які підприємства ТКЕ мають сплатити «Нафтогазу»,  є підвищення цього року вартості природного газу у два рази, у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.  

«Крім того, маємо врахувати й те, що платіжки за теплопостачання за січень 2017 року були направлені споживачам приблизно з 15 лютого, та їх оплата має бути здійснена не пізніше 25 лютого. Тобто розраховуватись з «Нафтогазом» за спожитий газ підприємства ТКЕ будуть фактично наприкінці лютого та у березні. Ми постійно тримаємо на контролі ситуацію із розрахунками підприємств у всіх регіонах», - зазначив Зубко.

Віце-прем’єр-міністр повідомив, що у 2017 році «Нафтогазом» спрямовано 96% коштів, що надійшли від теплокомуненерго на оплату газу, спожитого у попередні періоди, в той час як у 2016 році цей показник був на рівні 68%. «При цьому підприємствами у січні 2016 та 2017 років було спожито однакові обсяги газу  – 1,3 млрд м3, що  свідчить про його економію у поточному році  в умовах більш низької температури зовнішнього повітря. Проте, у січні 2016 року вартість газу для вироблення теплової енергії склала 4 млрд 358,2 млн грн, а у 2017 році –  вже 8 млрд 847,9 млн грн, з яких підприємства ТКЕ розрахувалось у січні з «Нафтогазом» на 55% та 70% відповідно», - повідомив Зубко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-