Вартість активів

Вартість активів "Михайлівського" аудит оцінив у 36 разів менше, ніж "на папері"

Укрінформ
У процесі ліквідації ПАТ "Банк Михайлівський" у першу чергу може бути продано власне майно банку: старі комп'ютерна техніка, меблі, касове обладнання, банкомати та інше, яке незалежні оцінщики оцінили у 30,50 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

"Рішенням виконавчої дирекції Фонду затверджено акт формування ліквідаційної маси ПАТ "Банк Михайлівський". Попри те, що "на папері" вартість активів банку перевищила 5,113 млрд грн, незалежні оцінщики оцінили їх у 36 разів менше. Відповідно до звітів, складених трьома компаніями-суб'єктами оціночної діяльності, - реальна вартість активів банку не перевищує 138,13 млн грн", - йдеться в повідомленні.

У Фонді гарантування зазначають, що у 3,93 млн грн оцінено кредити фізичних та юридичних осіб, договори відчуження та погашення яких були визнані нікчемними, та які обліковуються на позабалансових рахунках банку. При цьому "на папері" вартість цих активів перевищує 1,895 млрд грн.

"Із того, що може бути продано у процесі ліквідації у найпершу чергу, - це власне майно банку - старі комп'ютерна техніка, меблі, касове обладнання, банкомати та інше - яке незалежні оцінщики оцінили у 30,50 млн грн. На балансі банку немає жодного приміщення чи земельної ділянки комерційного призначення, а із транспортних засобів - лише причіп (колісний транспортний засіб САНТЕЙ 2000). 99,8 % від загального переліку основних засобів - це майно вартістю до 100 тис. грн за одиницю", - додають у ФГВФО.

Решта активів, передусім кредитні портфелі юридичних та фізичних осіб, у результаті втіленої 19 травня 2016 року (за кілька днів до введення тимчасової адміністрації) схеми, були фактично виведені з банку.

Зокрема, кредитний портфель юридичних осіб, розмір якого у звітності банку становив 1,477 млрд грн, незалежні оцінщики оцінили у 59,47 млн грн. Такі цифри пояснюються тим, що майже весь кредитний портфель юросіб - кредити пов'язаних з власником банку компаній на суму 1,212 млрд грн, - напередодні визнання банку неплатоспроможним шляхом фіктивних проводок були виведені з банку. На балансі ж залишились, приміром, кредитні договори на майже 1 млрд грн, єдиним забезпеченням за якими є землі сільськогосподарського призначення у Макарівському районі Київської області, орієнтовна ринкова вартість яких становить 50 млн грн. До того ж, діє мораторій на їх продаж. Крім того, у результаті втіленої схеми якісний кредитний портфель фізичних осіб також виведений на фінансові компанії. Мова йде про понад 110 тис. кредитних договорів на загальну суму 682,30 млн грн.

Водночас сума власних коштів банку на день введення тимчасової адміністрації становила 35,07 млн грн, у тому числі залишки у касах банку - 13,57 млн грн, кошти в інших банках - 21,51 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-