У Нацбанку пояснили, чому падає гривня

У Нацбанку пояснили, чому падає гривня

Укрінформ
Зниження курсу гривні пов'язане з традиційним для перших місяців року сезонним спадом ділової активності.

Так прокоментував ситуацію на валютному ринку заступник голови НБУ Олег Чурій.

"З початку року на міжбанківському валютному ринку підвищилася волатильність обмінного курсу гривні, пов'язана з обмеженою пропозицією іноземної валюти", - зазначив він.

За його словами, в перші післясвяткові дні на міжбанківський ринок надходила для продажу валютна виручка, що накопичувалася під час новорічних вихідних днів в Україні, які збігалися з робочими днями у США та Європі: "Але цей фактор був тимчасовий. Наразі нижчу, ніж в попередні місяці, пропозицію валюти зумовлює традиційний для перших місяців року сезонний спад ділової активності, який зокрема полягає у дещо меншому надходженні виручки від експорту врожаю агрокультур, які були основним джерелом іноземної валюти в осінні місяці".

"Водночас, роль основного джерела валютної виручки поступово переймає металургійний експорт. Цьому також сприяє світова цінова кон’юнктура завдяки подорожчанню сталі та залізної руди", - зазначає Чурій.

За таких умов Нацбанк готовий виходити на ринок з валютними інтервенціями для згладжування надмірних коливань та має достатньо інструментів для цього.

Обсяг міжнародних резервів на початок січня становив $15,5 млрд. Цього достатньо і для продажу валюти під час інтервенцій, і для виконання зобов’язань Уряду та НБУ.

З початку 2017 року Національний банк здійснив під час аукціонів чистий продаж іноземної валюти на суму $14,6 млн, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні.

У п’ятницю, 13 січня, з цією ж метою Національний банк також оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти. Обсяг аукціону – до $100 млн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-