Не такий «страшний» Приват24, як його малюють

Не такий «страшний» Приват24, як його малюють

Аналітика
Укрінформ
Як виявилось, систему Приват24, втратою якої лякають українців, легко переключити на вітчизняну хостингову платформу

Після націоналізації ПриватБанку багатьох турбує питання, що буде з найпоширенішою в Україні системою інтернет-банкінгу Приват24. «Серце» якої, як виявилось, знаходилось за кордоном  і не підвладне українцям. А нічого страшного! Не дивлячись на те, що операційна система банкінгу обслуговується на «хмарному» сервісі Corezoid, що належить американській корпорації Middleware Inc., систему можна легко перенести на будь-який аналогічний сервіс в Україні. Їх з десяток - клієнти не дуже-то й помітять. Турбуватися варто про інше - персональні дані та інформація про фінансові трансакції Приват24 «живуть» на серверах під юрисдикцією США. Країни, фінансовий контроль якої – гроза усього фінансового світу.

Рівень тривоги - 24

Перші ж невпевнені заяви голови Нацбанку Валерії Гонтаревої щодо приналежності системи інтернет-банкінгу Приват24 власне націоналізованому ПриватБанку, посіяла тривогу серед українців. «Що стосується системи «Приват24», то зараз команди НБУ і Фонду гарантування, це більше 100 чоловік, знаходяться в центральному офісі ПриватБанку в Дніпрі. І власність на всі програми, на все програмне забезпечення, на всі основні фонди цього банку ми будемо визначати, де знаходяться », - сказала Гонтарева.

При цьому глава Нацбанку мала необережність заявити, що «зручність і функціональність Приват24 перебільшені маркетологами банку, а аналогічні системи онлайн-банкінгу від інших банків не дуже відрізняються». За що отримала чергову хвилю «ганьби» від коментаторів.

Міністр фінансів Олександр Данилюк висловився чіткіше: «Приват24 - важлива компонента банку. Всі юридичні моменти будуть визначені в процесі передачі. Зараз ця система працює. Після аудиту подивимося… На даний момент програмне забезпечення банку - під контролем держави », - зазначив Данилюк у програмі «Лівий берег» на телеканалі «24».

Де ті гроші, що живуть за чужою «хмарою»

Виявилось, що основним компонентом програмного забезпечення Приват24 є «хмарна» операційна система Corezoid. На сайті ПриватБанку повідомлялось, що її ідея зародилася в 2005 році, а презентація активно діючої моделі відбулася 13 травня 2015 року на конференції Finovate в Каліфорнії (США). На сайті установи також повідомлялося, що ПриватБанк є інвестором одноіменної незалежної хостингової компанії Corezoid. Цікаво, що юридична особа, яка володіє Corezoid - корпорація Middleware Inc. -  була зареєстрована в США 4 серпня 2014 року.

Подробиці функціонування системи Приват24 публічно озвучив Олександр Вітязь, заступник голови правління, керівник Центру електронного бізнесу ПриватБанку і одночасно керівник Сorezoid. Він повідомив, що над проектом працює команда, яка також займає посади в українському банку. «У ПриватБанку є акаунт в Сorezoid – міжнародній і всі процеси (алгоритми) всередині цього акаунту є власністю банку.  Як буде продовжуватись співробітництво - вирішувати ПриватБанку. Middleware відкрита для співробітництва і відповідно сертифікована згідно норм американського права для роботи на фінансових ринках. Зараз діє старий контракт з дуже оптовими цінами для ПриватБанку. Економічної необхідності його переукладати немає, але треба розуміти, що якщо рахунки за хостинг вчасно не будуть оплачені, то все вимкнеться автоматично», - повідомив Олександр Вітязь.

Голова правління націоналізованого Приватбанку Олександр Шлапак упевнений, що зміна власника фінустанови ніяк не позначиться на роботі сервісу електронних платежів. «Буде працювати, анітрохи в цьому не сумніваюся. Будемо вести переговори з тими, хто має права власності на цей продукт. Не доводиться сумніватися: у нас підписані довгострокові контракти, і якщо ми будемо виконувати свої зобов'язання, то продукт нікуди не дінеться. Він буде працювати в ПриватБанку обов'язково», - зазначив у свою чергу Шлапак.

За його словами, нове керівництво банку залишило на робочих місцях всіх IT-фахівців, які займалися розробкою і підтримкою всіх технологічних рішень в цій сфері електронних платежів.

Те, що Приват24 побудований на «хмарній» платформі Corezoid, якою володіє американська Middleware Inc – це нормально. Така практика використовується досить часто, кажуть IT-спеціалісти. «Підприємці, побоюючись атаки на їхній бізнес, яка часто супроводжується вилученням серверів, виводять усю інформацію за кордон. Проте у випадку з Приват24 ось що повинно цікавити клієнтів:  наскільки законно клієнтську інформацію розміщувати на іноземних серверах? Взагалі, чи давали користувачі згоду на виведення їхніх персональних даних за межі України? Вважаю, що це питання потрібно піднімати, бо воно є важливим», - каже Володимир Цап, технічний директор української IT-компанії SHALB.

Ніхто, крім ПриватБанку?

Зазначимо, що системи інтернет-банкінгу, подібні Приват24, наявні практично в кожному банку України.

Якщо орієнтуватися на найбільш популярні фінансові установи, то згідно останніх досліджень вітчизняного банківського ринку компанією GfK Ukraine станом на 2015 рік ТОП-5 на ринку банківських послуг займали:

  • ПриватБанк (з загальною часткою в 46%),
  • Ощадбанк (31%)
  • Райффайзен Банк Аваль (6%),
  • УкрСиббанк (3%)
  • ПУМБ (3%).

Відповідно, у кожного з цих банків функціонує власна електронна платіжна система, яка потенційно (наголошуємо!) може стати замінником для невдоволених клієнтів ПриватБанку. 

Окрім «Приват24» такі послуги як переказ/отримання коштів, перевірка рахунку тощо надають: «Райффайзен-онлайн» (Райффайзен Банк Аваль),  «Ощад24/7» (Ощадбанк), «Star24» (УкрСиббанк) тощо. Щодо інших платежів: оплата за комуналку, купівля квитків, поповнення мобільного рахунку, – їх можна здійснити в таких онлайн-сервісах як Mobipay, iPay, Portmone, Prinum. «Але Приват24 вирішив полегшити життя своїм клієнтам, об’єднавши все вищезгадане в один сервіс. Проте важко сказати, що Приват24 - унікальний сервіс. Адже, якби до того ж «Райффайзен Онлайн» додати функціонал Portmone, то вийшло би щось схоже на Приват24. Тобто, це зробити не важко, але для цього потрібні додаткові витрати, які не кожен банк може собі дозволити», - коментує Володимир Цап. 

Укрінформ звернувся до всіх вище перелічених установ з одним питанням, на яких платформах (вітчизняних чи іноземних) вони працюють?

Як повідомила прес-служба, система онлайн – обслуговування Ощад 24/7 працює на технологічній платформі Oracle. Розробником «Ощад 24/7» є компанія Openway, хостинг обслуговує Датагруп (українська компанія – Авт.). «Функціонал «Ощад 24/7» значно розширився останнім часом і Ощадбанк продовжує активно доповнювати його новими функціями і сервісами», - похвалилися банкіри.

В Райффайзен Банк Аваль сказали: «Зараз ми в процесі оновлення системи і вважаємо за краще комунікувати про нову версію, але вже після її впровадження. А це станеться вже у 2017-му році».

В УкрСиббанку, якому належить система Star24 відповіли дипломатично: «Ми не можемо коментувати через конфіденційність інформації». І подякували за розуміння…

Прес-служба ПУМБу на запит про ПУМБ-online не відреагувала. Сподіваємось, тимчасово.

До речі, сьогодні ж стало відомо, що новим IT-директором ПриватБанку замість Дмитра Дубілета, фактично «батька-засновника» Приват24, призначили Олександра Дрелінга з Райффазен Банку Аваль.

Отримайте новий Приват24

Укрінформ також поцікавився у «айтішників» наскільки складно перенести систему Приват24 на інший хостинг, чи створити нову систему з чистого листа, подібну за якістю та масштабом. Отримали просту відповідь. «Приват24 – це, звичайно, достатньо потужний сервіс. Але це не YouTube і не Google. Можна або самим побудувати таку систему (купити обладнання і запустити сервери) або звернутися до українських хостингових компаній і перенести туди дані Привату24», - розповів Володимир Цап.

Для створення ж нового сервісу, до Приват24, знадобиться команда з 50-60 осіб. Щодо витрат, то вони, за підрахунками експерта, становитимуть мінімально $200 тисяч щомісячно: $100 тисяч – зарплата, $50 тисяч – технічне обслуговування обладнання, $90-100 тисяч – на рекламу.

Однак, враховуючи нинішні захмарні зарплати ITшників, а також те, що до нового сервісу клієнтів після Приват24 доведеться довго привчати – як з допомогою якісного сервісу, так і з допомогою агресивної реклами, то загальні витрати, на нашу думку, можуть становити шестизначні суми. Звичайно, у доларовому еквіваленті.

Мирослав Ліскович, Оксана Поліщук, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-