Хто насправді заборгував Київенерго?

Хто насправді заборгував Київенерго?

Аналітика
Укрінформ
Найбільші боржники за тепло в столиці – підприємливі родичі чиновника Баринова з Мінрегіонбуду

Розслідування щодо трійці найбільших боржників листопада серед столичних споживачів тепла показало: головні неплатники – посередники, що надають послуги з комунального обслуговування будинків (раніше «ЖЕКи» - Ред.). Підприємливі комунальники збирають гроші від мешканців  за тепло та гарячу воду та чомусь «забувають» перераховувати їх на рахунки головної теплогенеруючої компанії. Чи не тому що мають високих покровителів у владних кабінетах? Укрінформ знайшов такого у особі  начальника департаменту Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального комплексу Максима Баринова.

Три «хилих» богатиря у борговій ямі

Коли комунальний монополіст Київенерго в черговий раз поскаржився на борг столичних споживачів тепла у 2 млрд грн., кореспонденти Укрінформу звернули увагу на адреси трьох найбільших боржників. Усі три – крупні недешеві житлові комплекси, розташовані в елітних районах міста - на Печерську, Оболоні та в шикарній парковій зоні Подільського району.  Найстаршому з комплексів трохи більше 10 років. Найновіший – справжній житловий гігант, чудо сучасної міської архітектури.

Не може бути, подумали ми, щоб їх мешканці – люди, які спромоглися купити квартири вартістю від 2,5 млн грн. і вище, не змогли оплатити вартість теплопостачання. Вирішили розібратися. І тут нашим очам відкрилися усі «прєлєсті» вітчизняного житлово-комунального комплексу – придворні управляючі структури, зі «своїми» людьми біля керма, шалений спротив «жеківців» створенню ОСББ, палки в колеса (в прямому і переносному значенні) ініціативним мешканцям і багато іншого.

Коротка ремарка. З 2014 року споживачі та постачальники комунальних послуг згідно закону повинні укласти між собою прямі договори (обслуговування будинків, гаряча і холодна вода, тепло). А поки процес переходу на прямі договірні відносини не завершився, цими питаннями опікуються управляючі компанії (бувші ЖЕКи).

І от що з цього інколи виходить.

Паспорт «боржника»

Сума боргу (станом на 1.11.2016 р.) – 1, 25 млн грн

Адреса: вул. Маршала Тимошенко, 13А

Рік введення в експлуатацію: 2004 р.

Територія: 0,5 га

Кількість квартир: 555

Середня вартість житла: $130-150 тис.

Джерела Укрінформу з числа мешканців будинку повідомляють, що до 2016 року експлуатацію будинку здійснювала приватна управляюча компанія «Світ Побуту». На початок опалювального сезону 2015-2016 р.р. вона заборгувала Київенерго велетенську суму. На сьогодні вже є 3 рішення суду про стягнення боргів на загальну суму майже 10 млн. грн. (див. наприклад тут, тут і тут ). В цілому відкрито 13 впроваджень по рішенням різних судів щодо цієї юридичної особи, що заборгувала не тільки Київенерго, а й Пенсійному фонду та Державній фіскальній службі.

Коли мешканці будинку, незадоволені роботою та фінансовими махінаціями з будинковим майном та власністю, підняли питання про створення ОСББ та зміну експлуатаційно-обслуговуючої організації, виявилось, що власники їх «жеку» зовсім непрості люди.

Державний реєстр юридичних осіб свідчить, що кінцевими беніфіціарами станом на листопад 2016 року є Вікторія та Олексій Баринови, дружина та ймовірно старший син (ім’я збігається по-батькові) начальника Управління благоустрою територій та комунального обслуговування Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального комплексу Максима Баринова (ми спробували зв’язатися з паном Бариновим через його FB-сторінку, але поки що він не відповів – Авт.).

До речі, в своїй є-декларації чиновник Мінрегіонбуду забув  вказати Олексія в якості члена своєї сім’ї. Але серед інформації про деклароване майно це ім’я згадується.

Нинішній керівник ТОВ «Світ Побуту» Юлія Головатюк-Унгуряну займає посаду члена Громадської спілки "Асоціація управителів житла", та входить до Громадської ради при Мінрегіоні.

Спочатку представники «Світ Побуту» намагалися усіляко перешкоджати ініціативній групі мешканців в їх планах створити об’єднання співвласників. Коли ж стало очевидно, що намагання марні, і ніяких законних підстав залишатися в ролі «головнокомандуючого» на Маршала Тимошенко 13А у «жеківців» нема, компанія відступила і оголосила… банкрутство.

Перевірки її фінансового стану показали, що грошей на рахунках нуль і куди вони поділися - невідомо. За словами мешканців, вони з подивом дізналися, що телекомунікаційні вишки на даху, рекламні банери на фасаді будинку та рекламні матеріали у приміщенні розміщувалися на начебто «безоплатній основі». А велика прибудинкова територія віддана жеківцями міській владі начебто за «непотрібністю». І на ній вже на правах суборенди хазяйнують приватні автопаркувальники.

Наразі члени новоствореного ОСББ  приймають юридичні справи та документи у попередника. А потім – життя з чистого аркуша: переукладання договорів на постачання комунальних послуг та житлового забезпечення.

За словами членів ОСББ, майже 80% мешканців уже переуклали індивідуальні договори з Київенерго, тому в майбутньому питання заборгованості, сподіваються, не виникне.

Паспорт «боржника

Сума боргу (станом на 1.11.2016 р.) – 1, 06 млн грн

Адреса: вул. Щорса 44, а

Назва комплексу: Панорама на Печерську

Рік введення в експлуатацію: 2011 р.

Територія: 2 га

Кількість квартир: 732

Середня вартість житла: $250-300 тис.

Як, з’ясували кореспонденти Укрінформу, в обслуговуванні ТОВ «Світ побуту» було декілька будинків. В тому числі, і ЖК «Панорама на Печерську». Тобто, мешканці цієї елітної новобудови потрапили в тенета тієї ж підприємливої сім’ї, що і жителі Оболоні.

Підходимо до новенького високого будинку на Печерську, де перший поверх відведений під магазини, салони краси та різноманітні агентства. Цікавимося в дворі у  чоловіка – чи правильна адреса. Він зазначає, що все вірно, але додає: «Поверніть голову праворуч, це теж все секції будинку». «Ну нічого собі, який великий!» – вирвалося мимоволі. Настільки великий, що фотокореспондент Укрінформу, обійшовши його з усіх боків, не зміг захопити в один кадр. Цікавимося у  жінки, яка виходить з парадного, а чи знаєте ви, що у вашого будинку значна заборгованість перед Київенерго. «Звідки?! Ми платимо за всі наші послуги!», - дивується та. Вона також підтвердила, що мешканці зараз в процесі створення ОСББ, але поки що пройшло тільки перше зібрання. «Якщо врешті буде створено ОСББ, воно почне працювати без боргів, а як буде далі – не знаю», - розповідає жителька дому,  яка нажаль, відмовилася представитися.

Паспорт «боржника

Сума боргу (станом на 1.11.2016 р.) – 1, 7 млн грн

Адреса: вул. Вишгородська, 45  

Назва комплексу: Паркове місто

Територія: 17,5 га

Рік введення в експлуатацію: 2016-2017 р.

Кількість квартир: 3355

Середня вартість житла: $200-250 тис.

Навідуємось до ще більшого житлового комплексу «Паркове місто», який виявився рекордсменом із заборгованості. Тут наше «вау!» від яскраво-зеленого кольору стін житлового комплексу з величезними округлими терасами збільшилося вдесятеро. На жаль, охопити камерою його розмах теж не вдалося. ЖК «Паркове місто» представляє собою масштабну багатоярусну будівлю, розміщену на значній території. До складу комплексу входять природні озера, паркова зона з газонами, спортивні майданчики і усілякі об’єкти житлової та торгівельної інфраструктури.

Запитуємо у двох жінок про дивну заборгованість, про яку повідомляє Київенерго. Розповідають, що тут два ЖЕКи-посередники, один перераховує кошти мешканців без проблем, а на інший дійсно є скарги. До нашої розмови підключається ще один мешканець. Запитуємо в нього, чи планують жителі створювати ОСББ: «Тут є складнощі з ОСББ. Юридично треба брати окрему адресу для його створення. А в нас виходить одна адреса на багато секцій, які мають свої окремі вимоги і не можуть домовитися між собою».  

Обійшовши дальній сектор комплексу з іншого боку, зустрічаємо приємну білявку, яка розповідає, що його мешканці давно планують створити ОСББ саме через ці проблеми ЖЕКу з оплатою.

Обслуговування комплексу до липня 2010 року здійснював ТОВ “Сучасний дім-1”. Було безліч скарг на нього, зокрема про завищені тарифи.  З липня 2010 року ТОВ «Сучасний дім-1», повідомляють наші джерела,  без відома власників будинку  припинив надавати послуги в будинку та “передав” його обслуговування до ТОВ «ЖЕК-ПМ».

Інтернет-форум мешканців будинку рясніє невдоволеними відгуками про керівництво та тарифну політику цієї організації.  Компанія має мільйонну заборгованість перед Київенерго та 3 відкритих судових провадження. Боржнику приписано сплатити борг частинами.

До слова. Власник забудовника «К.А.Н. Девелопмент» - мільйонер Ігор Ніконов, в недавньому перший заступник, а нині радник мера Києва Віталія Кличка. Той самий мільйонер Ніконов, який побудував «Арена Сіті», «Комфорт Таун», IQ Business Center, Ocean Plaza та інші відомі об'єкти Києва. Його компанія визнана девелопером року по версії EEA Real Estate Awards 2016. А сам Ніконов – за версією журналу Фокус увійшов у ТОП-30 найкращих менеджерів ключових галузей економіки України.

Юлія Горбань, Вікторія Нечипоренко, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-