За грошима люди в ломбард ходять

За грошима люди в ломбард ходять

Аналітика
Укрінформ
Що варто знати про сучасні українські ломбарди: приємні моменти і «підводне каміння» 

Ще 3-4 роки вітчизняні ломбарди приймали під заставу тільки цінні речі – те, що можна вигідно продати в мережі спеціалізованих магазинів. А сьогодні у більшості відділень беруть майже все: від старого електрочайника до побутового озонатора. У когось, цих чайників, скажімо, два, а кілька десятків гривень – якраз та сума, якої «не вистачає до зарплати». А комусь – це просто гарна нагода позбутися завалу речей із категорії «ніколи не буду користуватися, але шкода викинути». Грошей за «поюзаний» технічний дріб’язок дадуть небагато, але місця в коморі чи на балконі точно побільшає.

Радянську м’ясорубку не пропонувати!

Взагалі-то, ломбарди, які існували в Європі в 17-18 століттях, завжди рятували городян від голоду та остаточного розорення. І сьогодні такі заклади виконують роль палички-виручалочки, допомагаючи, мабуть, сотням тисяч українців дотягнути до зарплати або пережити складний період – втрату роботи, відсутність замовлень... Крім того, саме ломбарди задовольняють величезний попит на дешеві мобільні телефони, ноутбуки, планшети, домашню й офісну техніку. Речі, не викуплені клієнтами, продають у спеціалізованих магазинах за доступними цінами, які приваблюють не лише студентів, школярів, пенсіонерів, а й людей, які нормально заробляють. Оскільки попит на такі речі за останні роки значно збільшився, то й ломбарди розширили групу товарів, які можуть бути заставою.

- Ще три роки тому ми приймали від населення тільки дуже вузький перелік речей: це вироби з золота, срібла, сучасні мобільні телефони, ноутбуки, фото-, відео- техніка, професійні будівельні інструменти на кшталт електроперфоратора. Моделі, яким більше 8 років, ми не брали взагалі. А сьогодні ви можете занести до відділення що завгодно – від електрочайника, яким користувалися ваші батьки, до ноутбука, який зняли з виробництва ще на початку тисячоліття. Озонатор для повітря, пилосос, міксер, хлібопічка, мікрохвильова піч, телефон із чорно-білим екраном – за все це можна отримати гроші. Треба лише взяти паспорт, ідентифікаційний код та річ, яку ви залишите як заставу, - розповідає оцінщик однієї з мереж ломбардів Сергій Задорожній.

Щоправда, сума за позицію «ноутбук» або «праска» в кожному випадку буде залежати від зовнішнього вигляду, року випуску, технічних характеристик, наявності оригінальної упаковки та комплектуючих, документації. І в кожній мережі ломбардів ціна може відчутно відрізнятися. Наприклад, у «Швидкому ломбарді» за праску «Philips» 2014 року з парогенератором, повним набором документації (це важливо, хоч гарантійний термін уже закінчився), у чудовому стані (майже не користувалися) можна вторгувати 1000 гривень, за китайський аналог без парогенератора пропонують 200 гривень. За працюючий ноутбук Dell Latitude D800 (рік випуску – 2005) із батареєю, яка тримає близько години, оригінальним зарядним пристроєм, але без сумки й документації, у ломбарді «Скарбниця» можна отримати до 300 гривень, а в «Єв.Ро.Фінансі» обіцяють до 600 гривень.

Модем, навігатор, супутникове обладнання та інші речі, роботу яких нереально перевірити у відділенні, ломбарди не приймають. М’ясорубку візьмуть лише електричну, радянську можете навіть не приносити, як і праску радянського зразку. Озонатор повітря, який не так часто побачиш у пересічній квартирі, може зацікавити оцінщиків «Скарбниці», але дадуть за нього небагато: близько 50 гривень за стару модель фірми «Шен-Ао», до 100 гривень за прилад, якому виповнилося 3 роки.

А у «Парусі» озонатори вже не приймають - попит на них дуже слабкий.

Та щоб пилом не припадало...

Законодавчо ломбарди не мають права купувати товари в населення, але роблять це по факту, оформлюючи кредит під заставу на 1 день. І якщо клієнт відразу пояснює, що не хоче повертатися за ноутбуком чи фотоапаратом, у багатьох відділеннях можуть бонусом «накинути» на руки від 50 до 100 гривень – за те, що річ відразу піде на реалізацію, а не буде займати місце на полиці. Щоправда, ціна, яку пропонує ломбард, завжди нижча від середньої по ринку (інакше закладам було б невигідно надавати послуги в цій сфері). Наприклад, за працюючий електрочайник фірми «Tefal» 2008 року випуску в «Скарбниці» пропонують 20-30 гривень, за фірмову праску з керамічною підошвою анагогічного віку – до 50 гривень. 

- Вважаю, що 20 гривень за чайник, який ще вранці парував у тебе на кухні, – звучить несерйозно. Вкрай неефективний спосіб заробити. Але для людей, які хочуть позбутися непотрібного мотлоху, накопиченого десь на антресолях, - те, що треба. Якщо розмістити оголошення на популярних сайтах купівлі-продажу, за той же чайник можна вторгувати більше – від 50 до 80 гривень. Але це ж треба зареєструватися, зробити фотографію товару, описати його, чекати невідомо скільки, поки відгукнеться покупець... Для мене це не проблема. А для багатьох моїх знайомих це завеликий клопіт, тому їм легше зібрати всю непотрібну техніку докупи, віднести до ломбарду й пояснити, що забирати «непосильно нажите» вони не збираються, - ділиться думками приватний підприємець Світлана Оганесян, яка здійснює продаж б/в техніки через сайт OLX.       

Не прогав дату закінчення угоди!

Про відсотки, які ви платите за користування кредитними коштами. Ставка залежить від маси чинників: який ломбард, яка оціночна вартість товару, ваш статус у цій мережі (перший раз прийшли чи золотий клієнт), термін кредиту тощо. Наприклад, у «Скарбниці» мінімальний відсоток становить 57 копійок на кожні 100 гривень на добу. Пропозиція актуальна для клієнтів, які регулярно закладають дороговартісні речі та завжди справно повертають позичені гроші. А клієнт, який звернувся до цієї мережі вперше, пропонує під заставу щось дешеве (наприклад, ноутбук, який оцінили в 700 гривень), має сплачувати 1 гривню за кожні 100 гривень на добу. Через 7 днів нарахують 98 гривень.

У ломбарді «Парус» все залежить від суми, яку вам видають: при заставі від 20 тисяч гривень ви сплачуєте 0,3% на добу, при заставі 500 гривень – 0,7%. За тиждень «набігає» 24,5 гривні. Деякі заклади пропонують ставку 0,4% за будь-яких обставин, але вони компенсують цю «поступку» за рахунок прихованих комісій. Тому перш ніж радісно підписати угоду, попросіть назвати вам загальну, остаточну суму, яку ви маєте сплатити в зазначений день. І в жодному разі не прогавте день, коли ви маєте повернути ломбарду гроші. Звісно, якщо вас цікавить повернення речей, які там залишилися.

– Півроку тому я мусила терміново знайти гроші на лікування, - розповідає киянка Юлія Самойлович, колишня клієнтка «Суперломбарду». – Знайомі позичити не могли, роботи на той момент не було, тож вибір поставав невеликий: або пограбувати банк, або продати (здати в ломбард) щось цінне. Перший варіант, звісно, годився лише для невеселих жартів. А от другий... Від мами в мене залишилися золоті прикраси: перстень із викарбованим складним узором, ланцюжок і золота ложечка, яку передавали в спадок уже багато поколінь Пархоменків (це моє дівоче прізвище). Продавати було шкода, все-таки фамільна реліквія. А от здати в ломбард здавалося цілком нормальною ідеєю. І я, не довго думаючи, принесла свої «скарби» до щойно відкритого кіоску із багатообіцяючою назвою «Суперломбард». Підписала документи, забрала гроші. А коли прийшла повертати кредит (так вийшло, що на день пізніше, ніж було прописано в угоді), то мене убили «чудовою» новиною: речі вже продали. Мовляв, у зазначений термін ви не з’явилися, тож товар передали на реалізацію. Шок – це слабо сказано, важко описати всю гаму почуттів, коли я зрозуміла, що фактично продала антикварну ложечку та старовинний перстень за ціною брухту! Я плакала, вмовляла, сварилася з працівником кіоску, допитувалася, чому мені не зателефонували, не нагадали, що треба прийти, але все було марно. Мені пояснювали, що я сама підписала угоду, а в ній чітко прописані всі умови. Сама-то сама, але як прикро було, не уявляєте!

Аналогічна ситуація може статися з клієнтом будь-якого ломбарду, і це – в рамках закону.

- Попередження про закінчення терміну угоду не входить до обов’язків наших співробітників. Якщо є вільний час, спеціаліст може написати смс, нагадуючи про необхідність повернення коштів. Але це крок назустріч. За угодою, клієнт сам слідкує за датами, тож цілком можлива така ситуація, що ви не прийшли, коли обіцяли, і вашу цінну річ відразу відправили на інкасацію, до мережі магазинів. З іншого боку, якщо ви зателефонуєте і попередите, що в зазначений термін ви не зможете підійти до відділення, ми обов’язково підемо назустріч й почекаємо день-два. Як варіант – ви можете заплатити відсотки (цілком доступну суму) й продовжити кредит на 1-2 тижні, - пояснили нам у мережі ломбардів «Скарбниця».

Наталія Ротай

Фото: afm.news

Між тим

Хто з ломбардом справу має

Офіційна статистика по багатьом нюансам роботи ломбардів просто відсутня. Але невеличке опитування співробітників різних відділень допомогло з’ясувати цікаві факти.

  1. Переважна більшість клієнтів – це люди працездатного віку, зокрема, дрібні приватні підприємці, які прибігають із своїми мішечками золота, щоб закупити новий товар, закрити великі статті витрат тощо. Можуть перезакладати прикраси багато разів поспіль, поки не зароблять всю позичену суму.
  2.  Сучасну техніку здають переважно студенти, молоді спеціалісти, які проїдають кредит в очікуванні чергового великого замовлення.
  3. Принести недорогі речі (той же чайник, мобільний телефон) може хто завгодно, незалежно від віку та роду діяльності.
  4.  Пікова кількість відвідувачів припадає на кінець кварталу, кінець року та новорічні свята, коли витрати перевищують фінансові можливості людей. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-