Без обліку деревини будь-які обмежувальні заходи не доцільні - Заблоцький

Без обліку деревини будь-які обмежувальні заходи не доцільні - Заблоцький

Укрінформ
Без ефективного регулювання обліку і торгівлі деревиною будь-які обмежувальні заходи не є доцільними.

На цьому під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Експорт лісу: у пошуках компромісу" наголосив керівник напрямку "сільське господарство" Офісу ефективного регулювання Андрій Заблоцький.

"Без ефективного регулювання внутрішнього ринку, яке надасть стимули для внутрішнього виробництва і інвестицій, недоцільно запроваджувати такого роду заходи (заборона експорту деревини. - Ред.)", - зазначив фахівець.

Він зауважив, що відповідно до норм СОТ Україна може запровадити інші обмежувальні заходи щодо експорту деревини - це експортні мита, блокування або реєстрація контрактів тощо. 

Без внутрішнього регулювання будь-яке запровадження має набагато більш викривляючий ефект на внутрішній ринок, ніж це можна передбачити, підкреслив Заблоцький. Наприклад, за офіційною статистикою в окремих позиціях до Євросоюзу експортуємо більше за даними Держстату і менше за даними Євростату і навпаки. 

"Саме запровадження заборони експорту є вкрай шкідливим, у першу чергу, для нас, тому Україна спочатку має зосередитись на створенні внутрішнього регулювання, у тому числі яке б сприяло підтримці внутрішнього виробника, а вже після цього думати, як обмежувати і для яких цілей", - акцентував Заблоцький.

Як відомо, Верховна Рада України на 10 років запровадила заборону на експорт  необроблених лісоматеріалів: деревних порід (крім сосни) - з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року. У перелік цінних і рідкісних порід дерев також внесено дуб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-