Сьогодні вирішиться доля торговельної угоди між Канадою та ЄС - ЗМІ

Сьогодні вирішиться доля торговельної угоди між Канадою та ЄС - ЗМІ

Укрінформ
Франкомовний бельгійський регіон Валлонія, який блокує створення зони вільної торгівлі між Канадою та ЄС, сьогодні ухвалить своє остаточне рішення із цього приводу.

Про це із посиланням на слова поінформованого джерела із ЄС пише СВС News.

«Європейський Союз дав Бельгії час до вечора понеділка, аби подолати опозицію до угоди про вільну торгівлю із Канадою з боку франкомовного регіону Валлонія», - пише CBC News.

Якщо Бельгії не вдасться до цього часу отримати згоду від усіх своїх регіонів, саміт ЄС – Канада у Брюсселі, на якому мав бути підписаний документ, буде скасовано. «Перемовники зі сторони ЄС поспішають заспокоїти занепокоєння уряду Валлонії до встановленого Джастіном Трюдо дедлайну у понеділок, коли він має вирішити, чи летіти до Брюсселя», - йдеться у матеріалі.

Свою позицію стосовно угоди із Канадою валлонські лідери можуть використовувати із метою отримання політичної вигоди усередині регіону. «Перш за все, це внутрібельгійське питання», - розповів співрозмовник видання.

Наразі представники ЄС пропонують внести деякі зміни до політичної декларації, яку буде оприлюднено під час підписання угоди, аби вдовольнити валлонців.

Однак, якщо намічений на четвер саміт не відбудеться, дата проведення нового поки призначатися не буде.

Нагадаємо: перемовини між Канадою та ЄС, які тривали більше 7 років, опинилися на межі зриву минулого тижня, коли парламент бельгійського франкомовного регіону Валлонія відмовився дати свою згоду на укладення угоди. Міністр міжнародної торгівлі Канади Христя Фріланд, яка терміново вирушила до Європи, аби владнати непорозуміння, в п'ятницю заявила, що припиняє перемовини і повертається додому. Вона додала, що «м’яч тепер на полі ЄС».

Хоча всі 28 країн-членів ЄС підтримують угоду, валлонців вбачають у ній загрози для європейських фермерів та остерігаються надто великої влади міжнаціональних корпорацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-