Україна перейде до активної фази будівництва ЦСВЯП у березні - Енергоатом

Україна перейде до активної фази будівництва ЦСВЯП у березні - Енергоатом

Укрінформ
Активна фаза будівництва українського Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) розпочнеться у березні 2017 року.

Про це повідомляє ДП "НАЕК "Енергоатом" з посиланням на генерального директора відокремленого підрозділу "Атомпроектінжиніринг" Олександра Рибчука.

"Початок активної фази будівельних робіт на майданчику ЦСВЯП очікується у березні 2017 року. Днями Державна інспекція з ядерного регулювання України отримала звіт з оцінки безпеки ЦСВЯП і ми очікуємо, що протягом місяця Держатомрегулювання надасть нам відповідь за цим звітом. Паралельно на українських АЕС йде підготовка до прийому обладнання Holtec, яке буде використано для поводження з відпрацьованим ядерним паливом безпосередньо на станціях", - уточнив Рибчук.

Він переконаний, що завантаження першої партії ВЯП до контейнерних систем HI-STORM, в яких воно транспортуватиметься та зберігатиметься на майданчику ЦСВЯП, відбудеться наприкінці 2018 року.

Під час зустрічі керівників компаній було підписано додаткову угоду (Доповнення № 8) до контракту на постачання обладнання для ЦСВЯП. Угода передбачає розробку та впровадження модифікованої та вдосконаленої технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом на енергоблоках українських АЕС. Додаткову угоду з боку Енергоатома підписав Олександр Рибчук, а з боку Holtec International віце-президент компанії Ріаз Аван.

Довідка. Через відсутність власного сховища, Україна змушена кожен рік витрачати близько 200 млн дол. на оплату послуг з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) на території Росії. Контракт на будівництво ЦСВЯП між Енергоатомом і переможцем відповідного тендеру компанією Holtec Internatinal був підписаний ще у 2004 році, проте з ряду причин, у тому числі через зміну політичної кон'юнктури проект довгий час був фактично заморожений. Реальна робота за цим проектом відновилася у 2014 році.

У березні 2016 року Кабінет міністрів України повідомив про плани до кінця поточного року затвердити проектно-кошторисну документацію з будівництва в Чорнобильській зоні відчуження Централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС. 12 жовтня 2016 року Кабмін виділив земельні ділянки загальною площею 45,2 гектара в зоні відчуження (Київська обл.) під будівництво ЦСВЯП.

Контракт на будівництво сховища передбачає, що компанія Holtec International постачатиме спеціальне устаткування для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива та його транспортування, а також  надасть Україні технології, що будуть застосовані, як на енергоблоках АЕС, так і при перевезенні ВЯП з АЕС  до ЦСВЯП, а також у самому сховищі.

Holtec International поставить для ЦСВЯП 94 системи зберігання відпрацьованого ядерного палива; подальше виробництво цих систем зберігання відпрацьованого палива відбуватиметься в Україні. Меморандум, підписаний у 2015 році між Енергоатомом, Holtec International та харківським ПАТ "Турбоатом", передбачає передачу останньому технології Holtec з виробництва контейнерів для зберігання ВЯП системи HI-STORM. В документі зазначено, що можлива вартість послуг "Турбоатома" для компанії Holtec, може досягти 200 млн дол. протягом наступних 10 років, включаючи близько 60 млн дол. вартості обладнання для проекту ЦСВЯП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-