Держава досі не може чітко сформулювати, навіщо їй

Держава досі не може чітко сформулювати, навіщо їй "Нафтогаз" - експерт

Укрінформ
Підпорядкування НАК «Нафтогаз України» Кабінету Міністрів демонструє недосконалість урядової політики щодо держкомпаній.

Таке підпорядкування мало б сенс лише у разі, якщо б таке підприємство працювало на накопичення національного багатства України.

Таку думку під час «Конференції з корпоративного управління в державних компаніях» висловив член Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні Андрій Бойцун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Історія з «Нафтогазом» є прикладом недосконалості політики держави у сфері власності. Передача підприємства Кабмінові мала б сенс, аби «Нафтогаз» працював як аналог Фонду національного багатства», - сказав Бойцун. 

На його думку, аби виправити нині чинний порядок речей та перейти до реформування державного управління, держава має визначитись з доцільністю утримування тієї чи іншої державної компанії.

«Першим кроком на шляху запровадження корпоративного управління у держкомпаніях має стати визначення політики власності – держава має визначитись з метою утримування такого підприємства», - каже радник з реформ.

На думку експерта, якщо держава зможе чітко артикулювати свою мету утримування державного підприємства, тоді вона зможе послідовніше будувати свою політику у цій галузі.

«Якщо державі така компанія непотрібна, вона може передати її на приватизацію, оскільки приватний сектор є набагато ефективнішим. Якщо потрібна – тоді варто запроваджувати модель корпоративного управління», - коментує Бойцун. 

Однак на цьому етапі, за його словами, держава має визначитись зі своїми очікуваннями від такої держкомпанії.

«Якщо головним завданням стоїть акумулювання певної цінності для суспільства, тоді така держкомпанія потребуватиме субсидій та регулювання цін на свою продукцію. Якщо максимізація прибутку для держави – тоді від таких заходів можна утриматись», - каже радник з реформ. 

За його словами, така політика є загальноприйнятою у світі, і є зрозумілою як і в Сингапурі, так і у Лондоні.

«З тим, посилання на загальносвітовий досвід допоможе уникнути політичних спекуляцій. А якщо держава втілить таку політику в життя, це зробить управління державними компаніями прозорішим, що зменшить можливості для корупції», - переконаний Бойцун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-