Кошти від «курченківської» нафти підуть у бюджет – Луценко

Кошти від «курченківської» нафти підуть у бюджет – Луценко

Укрінформ
Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає, що кошти від проданої нафти Одеського НПЗ, який фінансово-промислова група ВЕТЕК Сергія Курченка намагалася передати при посередництві ВТБанку компанії «Роснефть», мають надійти до цьогорічного бюджету.

Таку позицію висловив Луценко, відповідаючи в Одесі на запитання Укрінформу про стан кримінального провадження, розпочатого прокуратурою в 2014 році з метою присікти незаконні спроби вивезення з ПАТ "Одеський НПЗ" за кордон вироблені нафтопродукти.

"За фактами корисливих зловживань на Одеському нафтопереробному заводі відкрито чимало справ. Якщо виокремити розслідування стосовно вивезення нафти Курченка, що турбує громадськість і народних депутатів, то можу сказати наступне. Я зустрічався декілька разів із слідчою групою та різними заінтересованими сторонами. Загальне враження таке: кошти від проданої, згідно з рішенням уряду, нафти Курченка мають надійти до цьогорічного державного бюджету України. Це питання номер один," - зазначив Луценко.

На його переконання, питання номер два полягає в тому, щоб виявити, чи були порушення законності під час дій державних службовців та господарських структур із цією арештованою судом нафтою. "Усі сторони процесу розуміють, що треба повернути кошти. Інакше це - чисто кримінал", - наголосив генпрокурор.

За словами Луценка, для цього потрібне окреме рішення уряду або навіть парламенту. "Якщо таке рішення буде, мене запевнили, що кошти надійдуть (до бюджету - ред.) уже цього року", - сказав він.

"Слідчі зараз опрацьовують свої позиції і, маючи нормальну практику комунікацій з Прем'єр-міністром, що завжди підтримує державні інтереси, вважаю, що будуть повернуті державі фінансові ресурси. Думаю, що так само буде при розгляді цієї важливої справи", - резюмував Луценко.

Як повідомляв Укрінформ, при перевірці правоохоронцями в 2014 року законності дій власників активів ПАТ "Одеський НПЗ" було встановлено, що вироблені нафтопродукти, які керівництву Одеського нафтопереробного заводу належало експортувати, насправді за кордон не відправляли. Явні порушення митного та податкового законодавства припинили правоохоронці.

З метою запобігти несанкціонованому вивезенню з Одеського НПЗ близько 65 тисяч тонн нафтопродуктів, на які було накладено арешт, на територію підприємства 22 листопада 2014 року введено озброєну державну охорону. У прокуратурі Одеській області пояснили дії спецпідрозділів МВС необхідністю проведення слідчих дій, відповідно до постанови суду, за ознаками ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. Нафтопродукти ПАТ "Одеський нафтопереробний завод" перебувають під арештом, оскільки є об'єктом можливих злочинних посягань.

Згідно з рішенням суду, для перевірки стану збереження кількісного та якісного складу заарештованих нафтопродуктів правоохоронцям за участю фахівців було надано дозвіл на допуск для відбору проб і контрольних замірів. У листопаді 2014 року ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси було надано дозвіл на зміну місця зберігання речових доказів (нафтопродуктів), на які накладено арешт та подальшої їх реалізації.

Пізніше, а саме 22 жовтня 2015 року, Печерський суд зняв арешт із нафтопродуктів бухгалтера "Сім'ї Януковича" Курченка, що служили речовим доказом у кримінальному провадженні про нелегальне ввезення та продаж на території України нафтопродуктів фірмами Курченка. При вивезенні частини цих нафтопродуктів було встановлено факти їх  розкрадання службовцями та засновниками ДП "Укртранснафтопродукт".

У рамках розслідування кримінальної справи правоохоронці провели обшуки у п’яти містах України. За клопотанням прокуратури накладено арешт більш ніж на 100 мільйонів гривень від реалізації нафтопродуктів, що перебувають на рахунку у "Приватбанку".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-