Антимонопольники взялися за

Антимонопольники взялися за "бензинову змову"

Укрінформ
Антимонопольний комітет України розпочав слухання у справі про антиконкурентні узгоджені дії низки суб'єктів господарювання при встановленні роздрібних цін на світлі нафтопродукти.

Про це повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету України.

«18 серпня 2016 року АМКУ розпочав слухання у справі про антиконкурентні узгоджені дії ТОВ «Золотий екватор», ТОВ «ВОГ Рітейл», ПП «Окко нафтопродукт», ТОВ «Альянс Холдинг», ТОВ «СОКАР ПЕТРОЛЕУМ», ТОВ «Параллель - М ЛТД», ПІІ «АМІК Україна» при встановленні роздрібних цін на світлі нафтопродукти. Протягом січня 2013 року - січня 2016 року (включно) зазначені суб'єкти (відповідачі) одночасно або майже одночасно (з інтервалом у декілька днів) змінювали (підвищували або зменшували) роздрібні ціни реалізації бензину марки А-95 шляхом зазначення цін на інформаційному табло на стаціонарних АЗС», - йдеться у повідомленні.

Проведений Комітетом аналіз ситуації на ринку свідчить про відсутність об'єктивних причин для таких дій зазначених суб'єктів господарювання.

У АМКУ зазначають, що від 20% до 80% від загального обсягу нафтопродуктів реалізовувалося відповідачами за цінами, нижчими від цін, зазначених на інформаційних табло, відповідно до існуючих програм лояльності, акцій тощо. Водночас, остаточна роздрібна ціна бензину марки А-95 та дизельного пального (з урахуванням знижок) не є загальнодоступною, відкритою та прогнозованою для споживачів.

Таким чином, відповідачі, встановлюючи та підтримуючи на інформаційних табло на АЗС роздрібні ціни реалізації бензину марки А-95 та дизельного пального на однаковому рівні, реалізуючи при цьому частину пального за цінами, що є нижчими від цін, зазначених на інформаційних табло, фактично уникають відкритої цінової конкуренції між собою.

Антимонопольний комітет підкреслює, що такі дії призводять до усунення цінової конкуренції між ними, спонукає інших учасників ринків до встановлення своїх роздрібних цін на необгрунтованому рівні та, як наслідок, до зниження ступеня конкуренції на ринку в цілому.

Нагадаємо, остаточне рішення Комітет винесе лише після проведення засідань, на яких буде повністю з'ясовано та всебічно проаналізовано матеріали розслідування, а також аргументи та позицію суб'єктів правопорушення. За вчинення порушення на відповідачів можуть бути накладені штрафи. Поряд з цим Комітет внесе свої пропозиції, спрямовані на відкритість та прозорість функціонування ринку, з метою забезпечення споживачам можливості обирати якісне пальне за найнижчою ціною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-