Transparency International б’є на сполох: не можна відкладати e-декларування

Transparency International б’є на сполох: не можна відкладати e-декларування

Укрінформ
Вчасний запуск системи електронного декларування статків посадовців знову опинився під загрозою. Transparency International Україна нагадує, що сторони мають докласти всіх зусиль для вчасного запуску системи та дотримання міжнародних зобов'язань України.

Про це йдеться у повідомленні департаменту комунікації ТІ Україна, яке має у своєму розпорядженні Укрінформ.

"Україна не повинна відкладати запуск електронної системи моніторингу статків та інтересів політиків і державних службовців. ТІ Україна закликає усіх посадовців, які причасні до запуску е-декларацій, не зволікати та нарешті проявити політичну волю, щоб почати долати корупцію в Україні", - заявив голова правління глобального руху Transparency International Хосе Уаса.

Як зазначається, 12 серпня, за три дні до запланованого запуску системи, Держспецзв’язок відмовився надати Атестат відповідності комплексної системи захисту інформації (КСЗІ), який є необхідним для юридичної відповідальності за зазначення недостовірної інформації в електронних деклараціях.

Transparency International Україна здивована такою позицією Держспецзв’язку. Керівництво служби не надало чітких зауважень щодо необхідних змін у системі навіть на засіданні НАЗК, яке відбулось сьогодні, 13 серпня.

Лише під тиском громадськості Держспецзв’язок погодився ще раз переглянути висновок власної Експертної ради про відмову в наданні Атестату. Громадськість та представники медіа наполягли на проведенні відкритого засідання Нацагентства, забезпечивши спільну присутність усіх зацікавлених сторін. Це дає надію, що повноцінний запуск системи е-декларування все-таки може відбутися вчасно. ТІ Україна вітає конструктивну позицію Кабінету Міністрів України і міністра Кабінету Міністрів Олександра Саєнка, який був присутній на засіданні і доклав максимум зусиль для повноцінного запровадження системи.

Разом з тим, Transparency International Україна обурена халатним відношенням НАЗК до забезпечення вчасного запуску системи та його бездіяльністю як замовника КСЗІ. Організація засуджує пасивність голови Нацагентства Наталії Корчак, яка до вчорашнього дня не висловлювала жодних застережень щодо функціональності системи декларування, а сьогодні намагається підігрувати Держспецзв’язку у спробах зірвати вчасне запровадження е-декларування.

Transparency International Україна є Представництвом глобальної антикорупційної неурядової організації Transparency International, що має понад  90 національних представництв та працює більше як у 100 країнах світу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-