Німецький бізнес готовий збільшувати інвестиції в Україну - посол

Німецький бізнес готовий збільшувати інвестиції в Україну - посол

Укрінформ
Німецький бізнес бачить позитив у розвитку української економіки та готовий нарощувати обсяги торгівлі та інвестицій.

Таке переконання в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту Укрінформу в Німеччині висловив посол України в ФРН Андрій Мельник.

"Попит на розміщення виробничих потужностей в Україні починає поступово набирати обертів. І дай бог, нам вдасться до кінця року переконати ще не одну німецьку компанію відкрити виробництво в Україні", - заявив посол.

Переконувати будуть, зокрема, на різних спільних заходах. Так, у середині жовтня в Києві має відбутися Друга інвестиційна конференція, засідання Робочої групи високого рівня та відкриття представництва ТПП. "І ми дуже розраховуємо на те, що Канцлер (ФРН Ангела Меркель - Ред.), хоча вона поки не пообіцяла, приїде до Києва", - зауважив посол.

Водночас у федеральних землях Німеччини впродовж минулого та цього року проводяться Дні економіки. Останні пройшли в Баварії, на кінець жовтня Дні заплановані у Штутгарті (Баден-Вюртемберг) разом із Баварією і Північним Рейн-Вестфалією. Мельник назвав ці три землі "трьома китами, на яких тримається фактично дві третини всього нашого товарообігу, а також інвестицій". Після організації нещодавно в Посольстві України в Берліні конференції по харчовій промисловості планується продовжити цей досвід на інших напрямах.

Говорячи про успішні спільні економічні проекти, Мельник згадав відкриття на початку цього року нового заводу компанії Kromberg & Schubert у Житомирі. Загалом, в Україні зареєстровано понад 4 тисячі підприємств з німецьким капіталом, з яких реально діючих - понад 2 тисячі.

Чітким сигналом для німецького бізнесу, підкреслює дипломат, є оптимістична тенденція зростання двостороннього товарообігу з початку року - за перші 4 місяці понад 20% (за німецькою статистикою, на яку посилається керівник дипмісії), це майже 1,8 млрд євро. Зростання спирається, насамперед на збільшення німецького експорту в Україну після більш як 30 місяців падіння або стагнації. Мельник акцентував, що закуповується потрібне для модернізації української економіки - машини, технічні промислові установки тощо. Щодо українського експорту, то він хоча й збільшився лише на близько 3%, але, якби не падіння цін на цілу низку видів продукції, був би набагато більшим в грошовому вимірі.

За німецькими даними, за перший квартал 2016 року Німеччина імпортувала українських товарів на 452 млн євро, на 3,23% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року; німецький експорт до України за цей же період зріс на 29,3% і сягнув 857,4 млн євро. Загальний обсяг товарообороту, таким чином, становив у першому кварталі року понад 1,3 млрд євро при збільшенні на 19,23%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-