У Нацбанку побачили більше оптимізму в бізнесі

У Нацбанку побачили більше оптимізму в бізнесі

Укрінформ
П'ятий квартал поспіль український бізнес продовжує покращувати очікування щодо рівня інфляції.

Про це свідчать результати чергового опитування керівників підприємств, яке Національний банк України провів у IІ кварталі 2016 року.

"В середньому, вони очікують зростання споживчих цін на 18.9% протягом наступних 12 місяців. Натомість, минулого кварталу вони прогнозували інфляцію на рівні 22.2%", - наголошують в НБУ.

В опитуванні взяли участь 683 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників. Результати опитувань є відображенням лише думки респондентів – керівників підприємств України і не є оцінками Національного банку України.

На думку НБУ, впевненість бізнесу у стабільності курсу гривні зросла завдяки сприятливій ситуації на сировинних ринках.

"Щоденні коливання середньозваженого курсу на міжбанківському валютному ринку не перевищували 2% від середнього значення у період проведення опитування, а загалом протягом другого кварталу відбувалося поступове зміцнення курсу гривні", - зазначає регулятор.

Ці ж фактори, на думку НБУ, мали сприятливий вплив на девальваційні очікування підприємств.

"Після тимчасового погіршення у першому кварталі відновили поступове покращення ділові очікування підприємств. У IІ кварталі 2016 року індекс ділових очікувань (ІДО) становив 108.5%. Порівняно з попереднім кварталом він збільшився на 10.1 п. п. Оптимізм переважає в очікуваннях як щодо майбутнього фінансово-економічного стану, так і щодо обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт, а також на машини, обладнання та інвентар", - стверджують у Нацбанку.

При цьому, результати опитування вказують, що, з огляду на позитивні ділові очікування, підприємства прогнозують зростання своїх потреб у позикових коштах найближчим часом. Як і раніше, близько третини опитаних планує брати банківські кредити для фінансування своєї діяльності, і переважна більшість з них - у національній валюті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-