Українська агропродукція в ЄС лібералізована лише частково - Точицький

Українська агропродукція в ЄС лібералізована лише частково - Точицький

Укрінформ
У 2015 році Україна експортувала до ЄС 1,63 млн тонн пшениці, обігнавши у цьому США, Канаду та РФ. При цьому, безмитна квота на імпорт української пшениці до ЄС становить лише 950 тис. тонн.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі заявив представник України при Європейському Союзі Микола Точицький.

"Розширення доступу української агропродукції на європейський ринок на сьогодні є одним з основних питань порядку денного діалогу між Києвом та Брюсселем", - відзначив посол.

Точицький нагадав, що за результатами 2015 року загальний обсяг експорту української сільгосппродукції становив 14,8 млрд дол. США або 38,2% у товарній структурі експорту України. При цьому експорт до ЄС за січень-травень цього року, порівняно з відповідним періодом 2015-го збільшився на 16% - з $980 млн до $1,14 млрд.

Разом з тим, зауважив він, "не слід забувати про те, що на сьогодні в рамках поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі Україна-ЄС торгівля аграрною продукцією залишається лише частково лібералізованою".

"Угода про асоціацію запроваджує тарифні квоти на експорт до ЄС по 36 позиціях українських аграрних товарів. У рамках цих квот українська продукція може експортуватися в безмитному режимі, поза їхніми рамками мита зберігаються", - констатував представник України при ЄС.

Посол зазначив, що 23 червня у Брюсселі відбулося щорічне 11-е засідання Аграрного діалогу Україна-ЄС, в якому взяли участь представники понад 15 українських та європейських аграрних бізнес асоціацій.

Повний текст інтерв’ю читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-