Денис Ман, директор департаменту економіки Закарпатської ОДА
Негатив тримається недовго і не призводить до зменшення кількості туристів
18.06.2016 08:00

- Ні, у Закарпаття дуже великі перспективи в туристичній галузі. Тут неймовірно багато можливостей - треба лише правильно їх використовувати. Наразі зростає зацікавленість Закарпаттям - і серед українців, і, потроху, за кордоном. Тут навіть із психологічної точки зору спрацьовує ефект: якщо усі туди їдуть, то треба їхати й мені. А ми, зі свого боку, шукаємо можливості показувати все нові й нові принади туристам. Регіональна влада бере участь у переважній більшості заходів, що проходять на території України у сфері туризму. 

- Закарпаття справді має багато схожого з тимчасово окупованим Кримом з точки зору кліматичних особливостей та оцінки туристичних можливостей. Але, разом із тим, Закарпаття другим Кримом не стало. Хоча, зрушення певні є. До нас перенесли багато спортивних заходів — позаяк, нема доступу до кримських баз. Уже минулого року ми приймали змагання, які ніколи тут не відбувалися раніше. 

- Тобто, можна говорити, що Закарпаття поступово ставатиме тренувальною базою для українських спортсменів?

- Є сенс розвивати край у цьому напрямку. Зважаючи на те, що наші  збірні з різних видів спорту втратили бази, де вони проводили збори, добре, якби альтернативою стало Закарпаття. Так, десь треба підтягнути інфраструктуру, десь - поставити спортивні споруди.

- Які саме спортсмени можуть наразі проводять тут збори?

- В основному, це футбол, команди, що грають у вищій лізі Україні. Що ще? Більшість “велоподій” країни відбувається зараз на Закарпатті. Басейни. Добре було б відновити будівництво басейну в Іршавському районі. Це довгобуд, який планувався для дитячої спортшколи, але він має прекрасне - стратегічне місце розташування.

- Закарпаття Крим не замінить. У нас немає моря. А влітку туристи хочуть до води. Що з тим робити?

- Повторюю: є термальні джерела, є гірські ріки, але - факт - бракує великих водойм. Буквально кілька тижнів тому ми мали нараду про створення умов для купання в Закарпатській області. Наразі є лише два такі облаштовані місця. Але є штучні озера в Ужгороді, в районах обласного центру, Мукачевого та Берегового. Там усі купаються, але поки не облаштовано пляжі, бракує інфраструктури. Над цим треба працювати, надавати, наприклад, таким територіям статус зони відпочинку. Басейнів також недостатньо для такої кількості бажаючих. Тому зараз готелі, які хочуть розвиватися, будують басейни у себе. Навіть у горах.

- Це так, і за кордоном, на жаль, ми досі не маємо свого інформаційного рупора. Інформацію про нас там беруть з російських джерел... Задача України на сьогодні - дати про себе об'єктивну інформацію. Нам чимало часу і зусиль доводилося витрачати на пояснення того, що Закарпаття - це мирна українська земля з великим туристичним потенціалом. Але разом із тим у цій загалом негативній тенденції можна віднайти й позитив: поки до нас повернуться європейські туристи, маємо змогу вирішити питання якісного обслуговування та розвитку інфраструктури.

ЗА РІК ДОРОГИ НА ЗАКАРПАТТІ ТАКИ СТАНУТЬ КРАЩИМИ

- До речі, про інфраструктуру. Майже усі негативні відгуки туристів про Закарпаття стосуються поганих доріг...

- Так, проблема є. Але мушу сказати на наш захист, що ми не найгірші в Україні за станом доріг. Крім того, 2016-й політично обласною радою оголошений роком доріг. Наведу таку показову цифру: за даними фонду регіонального розвитку, зі 110 млн - 87 - це гроші на дороги різного рівня. 

Звісно, за рік ми не виправимо повністю ситуацію. Необхідна допомога з Києва. Ми порівняли, скільки отримало Закарпаття та Івано-Франківська область. Ми - 70 млн. “на дороги”, а Франківщина - близько 400 млн на приблизно однаковий кілометраж. Як можна не розуміти в Києві, що Європа дивиться на Україну через Закарпаття? Ми маємо кордони з чотирма державами, і вони бачать стан цих доріг першими.

- Що є пріоритетом у ремонті доріг? 

- Голова ОДА Геннадій Москаль та голова облради Михайло Рівіс чітко декларують, що туризм є пріоритетом для Закарпаття. Зараз анонсували будівництво дороги, що з'єднає через гори Закарпаття і Львівщину, у Міжгірському та Сколівському районах проляже лісова дорога з твердим покриттям. Її будівництво ініціювали львівські колеги, з нашої сторони вона вестиме до озера Синевир і Боржавських полонин, де сніг лежить значно довше. Ну, і варто згадати також, що в цьому році було виділено 8 мільйонів гривень на ремонт дороги, яка веде до озера Синевир.

-  Закарпаття - постійно у центрі контрабандних, корупційних, кримінальних скандалів, говорять про область і як про "край сепаратистів". Це впливає на туризм?

- Впливає, звісно, негативно. Як, наприклад, минулорічні мукачівські події. Але здебільшого цей негатив тримається недовго і не призводить до зменшення кількості туристів. Разом із тим, хотілося б, щоби цих скандалів було менше. 

Тетяна Когутич, Ужгород

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-