Теплокомуненерго за півтора року погасили лише чверть боргів за газ

Теплокомуненерго за півтора року погасили лише чверть боргів за газ

Укрінформ
Підприємства теплокомуненерго у період з січня 2014 року по червень 2016 року погасили лише 23,6% заборгованості за природний газ.

Про це сказала директор департаменту економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Наталія Хоцянівська на прес-конференції у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Динаміка змін обсягу заборгованості ТКЕ за спожитий природний газ така: якщо у січні 2014 року вона становила 22 млрд грн, то станом на 1 червня 2016 року вона становить 16,8 млрд», - сказала Хоцянівська.

За її словами, протягом 2015 року ТКЕ спожили 6,6 млрд кубометрів газу на суму 20,9 млрд грн. «Було оплачено лише 19,3 млрд грн. Минулоріч ТКЕ сплачували газ за ціною 2994 грн за тисячу кубометрів. Сьогодні це ринкова вартість, яка є значно вищою», - зазначила Хоцянівська.

Вона підкреслила, що на сьогодні немає можливості погасити майже 17-мільярдну заборгованість ТКЕ за рахунок підвищення тарифів.

«Тому ми маємо шукати інші шляхи врегулювання цієї ситуації», - наголосила Хоцянівська.

Нагадаємо, компанія "Київенерго", чиї рахунки наразі заблоковані через штрафні санкції НАК "Нафтогаз України", заявляє, що через спірні штрафні санкції на сьогодні арештовано рахунки вже 104-х українських підприємств теплокомуненерго. При цьому компанія звернулася до суду та в Нацполіцію, а також погрожує припинити підготовку тепломереж до опалювального сезону через блокування рахунків. 

На думку Київенерго, причини затримок розрахунків енергокомпаній за газ знаходяться в площині регулювання галузі. Основні з них – несвоєчасна компенсація різниці в тарифах, затримки фінансування держбюджетом пільг та субсидій, незбалансована нормативна база щодо розрахунків за газ, тепло- та електроенергію, а також борги всіх категорій споживачів за спожите тепло й електрику та відсутність дзеркального джерела погашення газових штрафних санкцій.

Натомість у Нафтогазі оприлюднили свою статистику, відповідно до якої лише за минулий тиждень половина нарощеної заборгованості перед Нафтогазом припадала саме на Київенерго.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-