Ситник розказав, як махінатори з Укргазвидобування

Ситник розказав, як махінатори з Укргазвидобування "наварили" мільярди

Укрінформ
За час функціонування злочинного угруповання, яке реалізовувало схему з відмивання грошей ПАТ "Укргазвидобування", державі було завдано збитків на суму 1,6 млрд грн. 

Про це заявив у середу на брифінгу директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Всього за період діяльності цього угруповання було завдано державі збитків на суму 1 мільярд 600 мільйонів гривень", - сказав Ситник.

Крім цього, зазначив він, не було сплачено до державного бюджету ренту у розмірі 1 млрд 300 млн грн.

"Тому фактично можна говорити про те, що державі в цілому завдано збитків, якщо врахувати збитки від "Укргазвидобування" і несплати до державного бюджету, майже 3 млрд грн", - наголосив Ситник.

Він розповів, що за цією "злочинною схемою", газ, який видобувається за ціною трохи більше 2 тис. грн, продавався за ринковою ціною, і посадові особи, що були причетні до схеми, отримували "шалені прибутки".

Ситник зазначив, що схема з відмивання грошей з ПАТ "Укргазвидобування" була "достатньо простою". 

"Є спільна діяльність на підставі угод, підписаних з ПАТ "Укргазвидобування". В цій схемі були задіяні фіктивні біржі, де працювало не більше однієї людини. Через ці біржі встановлювалась фіктивна ціна на газ, а суб'єкти спільної діяльності, які є операторами видобування газу за заниженими цінами, збували цей газ на підконтрольні злочинному угрупуванню підприємства", - розповів директор НАБУ.

А далі, за його словами, ці підприємства вже за ринковими цінами продавали газ реальному сектору економіки. Різниця ж між заниженою і ринковою ціною перераховувалась на фіктивні підприємства. 

Ситник повідомив, що на сьогодні уже встановлено роль кожного з 20 членів злочинної організації. Затримано 10 учасників, вилучено більше 0,5 млн дол. і починається процедура арешту майна, яке є у власності учасників злочинної організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-