Костянтин Ворушилін, голова Фонду гарантування вкладів
Триває реальна війна за активи
14.06.2016 14:30

- Ми позичати не хочемо. Але сказати, що не будемо - я не можу. Будемо намагатися обійтися своїми силами. Ми, наприклад, зовсім не чекали останню «трійцю»: «Хрещатик», «Фідобанк» та «Михайлівський», тому у нас виник певний дисбаланс у фінансах.

- Чи прогнозуєте ви нових банкрутів у світлі постанови 336, згідно з якою до 17 червня регуляторний капітал банків має бути збільшений до 120 млн грн?

- 120 млн - це хороший компроміс і добрий крок НБУ назустріч малим банкам. Через цю постанову я не очікую великих проблем або нових банкрутств. Всі, хто хочуть залишитися на ринку - залишаються. Ті, хто не витягує – сподіваюся, потихеньку підуть в самоліквідацію. Два банки вже прийняли рішення самостійно піти з ринку. (Мова про "Фінанс Банк" і "Інвестиційно-трастовий банк". Вони мали проблеми з прозорістю структури власності – ред.)

- Скільки збираєтеся отримати від продажу активів неплатоспроможних банків?

- У цьому році ми націлилися отримати від неплатоспроможних банків близько 7,5 млрд. Здебільшого, за рахунок реалізації активів. Минулого року ми реалізували активів на близько 1 млрд гривень. За перші 5 місяців цього року обсяг продажів склав приблизно 1 млрд грн.

- Три останніх: "Хрещатик", "Фідо" та "Михайлівський". Ми сподівалися, що вони вибудовують реальний бізнес. Але виявилося інакше. Власники і топ-менеджмент власноруч планомірно «поклали» ці банки. Вони не боролися за їх виживання, як повинні були це робити. Так, десь спробували щось зробити, але потім прийняли усвідомлене рішення поховати банки, а проблеми і відповідальність перекласти на державу, зняти максимально з себе. При цьому, вони достатньо попрацювали з виведенням активів. Працювали за красивим схемами, щоб їх менше суди діставали. На превеликий жаль, наше законодавче поле таке, що права кредиторів не захищені. У деяких банках це розуміють, тому вважали за краще вкрасти гроші і активи.

- Що свідчить про те, що в «Хрещатику» давно готувалися до банкрутства?

- Там тільки сміттєвих облігацій на 2 млрд. З них 85% взагалі нічим не забезпечені. Вони належать компаніям «Пупкін енд компані». Хлопці замістили хороші активи - поганими. Не нова схема. Найсумніше, що це було зроблено давно, ще в минулому році. І тут виникає питання до колег з Нацбанку, які це «проморгали». Все це говорить про те, що банк заздалегідь готувався до процесу банкрутства. Але знали про це не всі, дуже вузьке коло.

- Суди приймають досить цікаві рішення. Я не кажу цього на адресу всіх суддів. Ми сперечаємося без «матеріальних аргументів» і три чверті судів приймають рішення на нашу користь. Тобто, частина суддівського корпусу відповідально підходять до своєї роботи. Але деякі рішення, як кажуть, ні в які ворота. Наприклад, ясно - гроші з банку вже вивели, але суддя приймає рішення заборонити «Михайлівському» приймати гроші від позичальників...

На цю суддю ми будемо подавати в кваліфікаційну комісію. Думаю, і НАБУ зацікавиться. Тим не менш, факт залишається фактом. За всі виведені активи йде натуральна війна. Війна за активи.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-