Росіяни спробують обманом купити ОПЗ - Білоус

Росіяни спробують обманом купити ОПЗ - Білоус

Укрінформ
Глава Фонду Держмайна Ігор Білоус впевнений, що росіяни спробують взяти участь у конкурсі з продажу Одеського припортового заводу, який є єдиним транспортним шляхом для аміаку з РФ.

Про це він заявив в інтерв'ю "Діловій столиці".

"У тому, що вони спробують взяти участь у конкурсі, я не сумніваюся. Інше питання, як ми будемо відпрацьовувати ці спроби. Профільних інвесторів не так багато, ми їх всіх знаємо. Для росіян такий об'єкт важливий з точки зору споживання газу і позицій на хімічному ринку. Але у нас є законодавча вимога - не допускати до приватизації країни-агресора і її представників. Ми будемо дуже пильно вивчати документи, що подаються. Звичайно, нас можуть спробувати обдурити", - сказав Білоус.

Але, за словами голови ФДМУ, якщо умисний обман розкриється вже після приватизації, "це буде достатньою підставою для того, щоб націоналізувати це підприємство - договір купівлі-продажу буде мати юридичну силу і для міжнародного арбітражу".

Білоус визнав, що переговори з потенційними покупцями непрості: "Спільно з UBS (швейцарський банк, радник з приватизації ОПЗ – ред.) ми розіслали понад трьох десятків запрошень. Деякі поки що продовжують вивчати документи, деякі ще не підписали договорів про конфіденційність. Говорячи про 10 компаній, я маю на увазі тих, хто вже підписав такі договори, або зроблять це найближчим часом. Це не означає, що вони гарантовано прийдуть на аукціон. Але важливо, що вони проявляють інтерес. Є й ті, хто чекав офіційного оголошення про проведення приватизаційного конкурсу, не вірячи, що уряд зробить цей крок".

"Я думаю, що тепер до потенційних учасників додасться ще п'ятірка компаній. Не виключаю, що прийдуть і представники українських фінансово-промислових груп. Ми будемо приймати всі заявки, що не суперечать законодавчим обмеженням", - зазначив він.

При цьому глава Фонду держмайна додав, що поки що серед потенційних покупців лише західні компанії, і не просто західні компанії, а мають хороші позиції на світовому ринку добрив. ЄБРР підтримує приватизаційний процес, обіцяв допомогти покупцеві борговим фінансуванням, а можливо, навіть придбати міноритарний пакет. Варіанти обговорюються".

Нагадаємо, аукціон з продажу державного пакету акцій Одеського припортового заводу призначено на 26 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-