ОПОРА заявляє про корупційні ризики у нових нормах управління будинками

ОПОРА заявляє про корупційні ризики у нових нормах управління будинками

Укрінформ
Громадянська мережа ОПОРА заявляє про наявність корупційних ризиків та про відсутність механізмів реалізації окремих положень законопроекту «Про житлово-комунальні послуги». Зокрема, доопрацювання потребують норми щодо діяльності управителя житловими будинками, конкурсу компаній на право обслуговування будинків.

Про це на прес-конференції в Києві заявила координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Управління багатоквартирним будинком у розумінні закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» на сьогодні ніде не прописано. Це найбільша проблема. Управитель, його статус, обов'язки, відповідальність у нас в законодавстві не врегульовані. Це має бути врегульовано у законі «Про житлово-комунальні послуги», в якому на сьогодні про управителя говориться двома рядками. Цього явно недостатньо для захисту прав споживачів», - заявила вона.

За словами Бойко, проект «Про житлово-комунальні послуги» змінювався кілька разів, тому вона не прогнозує його остаточного ухвалення до 1 липня.

Крім того, для вирішення проблеми з управителем будинку громадянська мережа ОПОРА пропонує внести до проекту відповідні зміни.

«Є інший варіант, у якому ми переконуватимемо депутатів, але я не знаю, наскільки вони нас почують, щоб до першого липня внести коротенькі зміни, які стосуються врегулювання діяльності управителя», - зазначила вона.

Бойко вважає, що ще однією проблемою є корупційна складова при проведенні конкурсу на визначення організації чи компанії, яка буде обслуговувати будинки.

«Щодо порядку проведення конкурсу - проект порядку у тому вигляді, в якому він є, дозволяє містам нарізати лот як завгодно, і це найбільша проблема. Якщо міста скажуть, у нас виставляється на лот цілий мікрорайон, то ніякий малий та середній бізнес, який хоче управляти двома-трьома будинками, фізично не зможе податися», - зауважила координатор програм ОПОРИ.

За її словами, з цього приводу ведуться довгі дискусії з Мінрегіоном, які поки що не приводять до позитивного результату.

Нагадаємо, до 1 липня 2016 року, відповідно до закону «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках», який передбачає реформування житлово-комунального господарства, мешканці багатоквартирних будинків мають самостійно обрати управителя будинку, організацію чи компанію, яка його обслуговуватиме, або вони повинні створити об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-