Гройсман заявив про пріоритетність енергоефективності для уряду

Гройсман заявив про пріоритетність енергоефективності для уряду

Укрінформ
Сектор енергоефективності в Україні є перспективним, привабливим для інвестування та дозволить стимулювати видобуток газу в Україні, запроваджувати альтернативні джерела енергії та забезпечити енергетичну незалежність країни.

Про це заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у вівторок на засіданні Національної ради реформ з питань енергоефективності під головуванням Президента Петра Порошенка, повідомляє Урядовий портал.

"Сьогодні настав період, коли ми сфокусувалися на енергоефективності України, на тому, щоби отримувати власну незалежність за рахунок розвитку власного видобутку газу, запровадження альтернативних джерел енергії, нетрадиційних джерел палива. Я вважаю, що цей напрямок є з надзвичайно високим потенціалом", - зазначив Гройсман.

За його словами, питання енергоефективності сьогодні є дуже важливим. Відсутність енергозаощадження та постачання газу з Російської Федерації протягом багатьох років поставило Україну та її державність у залежність, зменшило конкурентоспроможність та породило багато викликів у всіх сферах. Крім того, за роки незалежності умисно знищувався видобуток газу в Україні, підкреслив Прем'єр-міністр.

За останні кілька років уряд зробив "важкі, але правильні кроки" щодо диверсифікації постачання газу, нагадав Гройсман. "І також те, що ми змогли сьогодні відмовитися від газу з Російської Федерації, говорить про абсолютно правильний крок, який був зроблений", - зауважив він.

Прем'єр-міністр зазначив, що в уряді напрацьовані ініціативи, які дозволять зменшити споживання газу, збільшити видобуток, а також побудувати ефективну систему соціального захисту для мінімізації збитків після запровадження ринкової ціни на газ. Також потрібно провести дерегуляцію та досягти ефективності у даній сфері, що сприятиме її інвестиційній привабливості, зауважив він.

При цьому глава уряду зауважив, що рішення парламенту щодо енергосервісних контрактів, які були ухвалені, "дадуть можливість побудувати цивілізовані умови для залучення інвестицій у цей сектор".

Гройсман наголосив на особливій ролі органів місцевого самоврядування у досягненні енергоефективності. "Сфера енергоефективності торкнеться багатьох сфер нашого життя, і дуже важливо, щоб у цьому брали безпосередню участь місцеві органи влади, органи місцевого самоврядування", - зазначив він.

Глава уряду зауважив, що після зростання надходжень до місцевих бюджетів у результатів проведеної фінансової децентралізації є можливість "достатньо ефективно рухатися до того, щоб допомагати утеплювати будинки і менше споживати". Також "потрібно передивитися потужності, які у нас сьогодні створені ще за радянських часів, які вдвічі-втричі більш енергоємні, ніж ті, які сьогодні потрібні для виробництва води, тепла та інших послуг", - зазначив він.

Прем'єр-міністр наголосив на необхідності спрощення умов підключення бізнесу до електромереж. "Я вважаю, що це питання є дуже важливим, оскільки воно пригнічує, з одного боку, розвиток бізнесу і створення нових робочих місць і нових виробництв, а з іншого боку, є дуже жахливим корупційним чинником", - наголосив він.

За його словами, необхідно здійснити "швидкі кроки, які допоможуть звільнити бізнес від непомірних, неадекватних і необ’єктивних витрат, які вони несуть на собі". "Люди з місць про це говорять, це є неприпустимо", - підкреслив Гройсман.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-