НБУ оголосив

НБУ оголосив "Фідобанк" банкрутом

Укрінформ
Правління Національного банку України прийняло рішення "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Фідобанк" до категорії неплатоспроможних".

Про це йдеться на сайті НБУ.

"Відповідно до вимог статті 76 закону України "Про банки і банківську діяльність" 20 травня 2016 року Правління Національного банку України прийняло рішення № 8 "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Фідобанк" до категорії неплатоспроможних", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що 12 травня почався відтік коштів з рахунків юридичних осіб та коштів інших банків. Виведення активів на пов'язані із акціонером установи не здійснювалось.

Зазначається, що внаслідок відтоку коштів клієнтів, який за 12-13 травня становив близько 200 млн грн, 16 травня почались проблеми з виконанням зобов'язань перед клієнтами. Станом на 20 травня загальна сума невиконаних ПУАТ "Фідобанк" операцій клієнтів перевищила 500 млн грн (9% від його зобов'язань).

В НБУ підкреслили, що "Фідобанк" не звертався до регулятора за отриманням рефінансування, а 17 травня повідомив про відмову потенційного інвестора від участі у докапіталізації банку.

Нагадаємо, у 2015 році провели діагностичне обстеження ПУАТ "Фідобанк" та у січні 2016 року затвердили необхідний обсяг докапіталізації  банку.

Протягом чотирьох місяців "Фідобанк" здійснив низку заходів, що призвели до зменшення суми необхідної  докапіталізації більш ніж в два рази. Ці заходи включали в себе, зокрема, погашення кредитів великих позичальників та відповідне переформування резервів, зменшення обсягу недержавних цінних паперів, конвертації субординованого боргу, здійснення внесків до статутного капіталу та часткового прощення боргу акціонером.

Національний банк наголошує, що 98% (97,7 тисяч осіб) усіх вкладників "Фідобанку" отримають свої кошти у повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму 200 тис. грн. Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом. Сума відшкодування становить приблизно 1,8 млрд грн.

Станом на 20 травня 2016 року кінцевим  бенефіціаром  ПУАТ "Фідобанк" є Олександр Адаріч. На даний момент він також є власником 50% ПАТ "Євробанк". 18 травня Національний банк погодив громадянину Республіки Казахстан  Болату Назарбаєву набуття прямої істотної участі у ПАТ "Євробанк" у розмірі 50%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-