Нові тарифи – нові незаможники. Як оформити субсидію?

Нові тарифи – нові незаможники. Як оформити субсидію?

Аналітика
Укрінформ
До кінця року ще мільйон-півтора громадян отримуватимуть допомогу від держави

За рішенням Кабінету міністрів України, з 1 травня цього року діє єдина гранична роздрібна ціна газу для побутових споживачів - 6,879 тис. гривень за тисячу кубометрів. Тобто, тепер вже немає поділу на ціну залежно від сезону - опалювального чи неопалювального. Так звана «соціальна норма» в 1 200 куб. м на опалювальний сезон за ціною 3 600 гривень за тисячу кубометрів - скасована.

Встановлена і нова ціна для виробників теплової енергії - 6,81 тис. гривень за 1 тисячу кубометрів, що, природно, спричинило різке підвищення (на 75 - 90%) плати за гарячу воду і опалення житлових будинків з 1 липня.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, покладаючись саме на субсидії, обіцяє, що незаможні громадяни не постраждають від підвищення тарифів на газ. «Хочу всіх громадян України заспокоїти: нічого для вас у рахунках не зміниться, оскільки є ефективна систему субсидій. Той, хто має невеликі доходи, отримає адресну компенсацію... Жодної паніки», - заявив глава уряду 13 травня з трибуни Верховної Ради.

Очевидно, що нові підвищені ціни за газ та інші комунальні послуги призведуть до збільшення числа сімей, які захочуть отримати від держави компенсації, тобто - субсидії. Їх і так було чимало: за даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, на кінець 2015 року субсидії отримували 30% українських сімей (це приблизно в 2,5 раза більше, ніж у 2014 році). Міністр фінансів України Олександр Данилюк вже заявив, що в 2016 році витрати держбюджету на субсидії збільшаться на 5,2 мільярда гривень і становитимуть загалом 40 мільярдів. Тобто, якщо сьогодні компенсацію з держбюджету отримують близько 6 мільйонів чоловік, то після згаданого підвищення цін їх може стати 7-7,5 мільйона.

Отже, для мільйонів громадян, котрі ще вчора обходилися без субсидій або не мали на них права, актуальним стає питання:

Чи маю я право на субсидію?

Є так званий обов'язковий платіж за житлово-комунальні послуги, визначений Кабінетом міністрів. Цей платіж розраховується за певною методикою з урахуванням норм споживання і можливих пільг. Якщо у сім'ї (домогосподарстві) виходить платити більше - є право на субсидію. Простіше кажучи, перед зверненням за субсидією треба спочатку визначити, чи є ваша конкретна сім'я достатньо малозабезпеченою, щоб отримати допомогу від держави. Тобто - яким для вас конкретно є розмір обов'язкового платежу за житлово-комунальні послуги.

Методика обрахування цього платежу така:

1. Порахуйте сукупний дохід сім'ї за попередній календарний рік або за 3 місяці перед місяцем звернення. Для пенсіонерів - за останній місяць перед місяцем звернення;

2. Далі вирахуйте середньомісячний дохід на одну особу (просто поділіть сукупний дохід на кількість членів сім'ї чи домогосподарства);

3. Отриманий результат поділіть на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (з 01.09.2015 - 1330 грн), тобто визначте співвідношення середньодушового доходу родини до розміру прожиткового мінімуму на одну особу;

4. Отриманий результат поділіть на 2, а потім помножте на 15%, і таким чином у вас вийде відсоток обов'язкової плати за житлово-комунальні послуги.

5. Нарешті, останнє: обов'язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства - це і буде ваш розмір обов'язкового платежу. Якщо він менший, ніж нарахована вам ціна за житлово-комунальні послуги, то ви - малозабезпечені в розумінні держави, і вона готова заплатити за вас різницю.

Як бачимо, розмір обов'язкового платежу залежить лише від доходів сім'ї.

Однак, зауважте, вам не призначать субсидію незалежно від ваших доходів-розрахунків, якщо ви зробили разову покупку на 50 тисяч гривень протягом року до дня звернення за субсидією.

Що входить до сукупного доходу сім'ї?

Це досить довгий перелік, повністю можна його побачити, приміром, ось тут: Ознайомтеся з ним, коли будете заповнювати декларацію про доходи.

Основне, що слід знати:

1. В доходи входять усі види заробітної плати (тобто, разом з преміями, доплатами за понаднормову роботу чи за роботу в святкові дні, й взагалі - з доплатами всіх видів, платою за сумісництвом, тощо);

2. Також рахуйте стипендії, пенсії, соціальну допомогу (крім тієї, яка надається одноразово - приміром, на поховання чи матеріальна допомога від підприємства чи організації, де ви працюєте);

3. Включайте доходи від підприємницької діяльності та іншої незалежної професійної діяльності, у тому числі доходи адвокатів, приватних нотаріусів та від заняття літературною, художньою, музичною, артистичною та іншою творчою діяльністю;

4. Необхідно рахувати і доходи від здавання в оренду житла чи нежитлових приміщень;

5. Отримані аліменти теж включайте в декларацію;

6. Доходи від особистого селянського господарства, включно з доходами від земельної частки, виділеної внаслідок розпаювання землі, мають бути відображені в декларації.

7. Доходом вважається і допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Зрозуміло, при складанні декларації про доходи у більшості охочих отримати субсидію обов'язково виникне чимало запитань, які потребуватимуть як мінімум уточнень. Тому вам не обійтися без консультацій у юриста чи знайомих, які вже пройшли процедуру оформлення субсидій.

Отже, якщо розмір вашого обов'язкового платежу суттєво менший, ніж виставлена вам плата, можете сміливо йти до управлінні праці та соціального захисту населення за місцем вашої реєстрації (у сільській місцевості - до виконкомів сільських чи селищних рад), брати зразок двох документів - заяви і декларації про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, - і починати процес отримання субсидії. Якщо згадана різниця невелика на вашу користь чи навпаки - варто проконсультуватися (хоча б у тому ж відділі соціального захисту), чи правильно ви вирахували ваш сукупний дохід сім'ї? Можливо, ви в чомусь помилилися? Приміром, щось не внесли в декларацію, а щось внесли зайвого.

Заява та декларація заповнюється особою, на яку відкрито особовий рахунок із сплати житлово-комунальних послуг.

Окрім заяви і декларації потрібно надати довідки про доходи за три попередніх місяці працездатних осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні. У разі відсутності такого доходу або доход менше прожиткового мінімуму, для призначення субсидії враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму. У випадку, якщо по субсидію звертається не власник житла, а офіційний орендар - треба надати договір найму (оренди) житла.

У принципі, порядок оформлення субсидії уряд максимально спростив. Насамперед у тому, що не потрібно надавати документи на підтвердження доходів (окрім згаданої довідки про доходи працездатних осіб). Держава сама може перевірити достовірність цих даних (приміром, через інформацію з податкової інспекції). Однак якщо ви свідомо занизили рівень своїх доходів задля отримання субсидії, то можете бути суворо покарані: повернення суми неправомірно отриманої субсидії у подвійному розмірі.

При кожному районному відділі (управлінні) соціального захисту працює комісія з призначення субсидій, яка має право призначати її як виняток.

Тобто, якщо ви вважаєте, що у вас є якісь особливі обставини, що не вписуються в загальні правила надання субсидій, можна звернутися з проханням, щоб вашу заяву розглянула така комісія. Бо якщо такого прохання не буде, то й особливі обставини не врахують, адже звичайний порядок нарахування субсидій практично автоматичний.

Що може бути такою особливою обставиною? Приміром, якщо зареєстрована на житловій площі працездатна особа тривалий час відсутня (фактично проживає в іншому місці) і через це не бере участі у сплаті житлово-комунальних послуг. Або якщо ви зробили разову покупку на 50 тисяч гривень протягом року до дня звернення за субсидією, але ця покупка була вимушеною (приміром - оплата давно початого будівництва чи ремонту).

Загалом, хоча уряд і зробив все можливе, щоб спростити процедуру нарахування субсидій, усі можливі життєві ситуації заздалегідь, звісно, врахувати практично неможливо. Тому лише частина тих, хто має право на отримання субсидій і отримує її, проходить згадану процедуру легко і без будь-яких проблем. Іншим таки доводиться витрачати і час, і нерви. Головне, як казав глава уряду, не панікувати. Простим чи складним особисто для вас виявиться звернення по субсидію, все ж позитивний результат, врешті-решт, гарантовано. Звісно, якщо ви й справді належите до категорії малозабезпечених громадян.

Оксана Федоряченко. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-