Голова Європейського департаменту МВФ: Україна вже вирішує проблеми, які раніше були табу

Голова Європейського департаменту МВФ: Україна вже вирішує проблеми, які раніше були табу

Ексклюзив
Укрінформ
Український уряд здійснив рішучі кроки для того, щоб негайно розв’язати дві проблеми, які протягом багатьох років вважалися "певними табу в політиці країни і стримували її розвиток".

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен.

"Уряд стрімко перейшов до гнучкого обмінного курсу, примусивши економіку пристосовуватися до шоків, і відкоригував тарифи в енергетиці таким чином, щоб вони якнайкраще відповідали реальній вартості енергоносіїв", - наголосив він.

Водночас, за словами Томсена, попередній Кабмін "здійснив вражаюче за масштабом коригування податково-бюджетного сектору з метою зниження дефіциту бюджету і започаткував успішний процес реструктуризації боргів з тим, щоб знизити рівень державного боргу до більш сталих показників. Жорстка монетарна політика, запроваджена НБУ, дозволила стримати інфляцію, а ефективніший банківський нагляд допоміг стабілізувати банківський сектор". 

Крім того, "перші кроки було зроблено у напрямі структурних реформ, зокрема, децентралізації і спрощенні зайвого ліцензування". Хоча, за словами Томсена, "така політика і не змогла упередити глибоку рецесію і скорочення реальних доходів – зрештою, вони були невідворотними з урахуванням масштабу шоків - така політика, тим не менш, зупинила економічний занепад і дозволила поступово змінити напрям руху".

Для нового уряду чільним викликом директор Європейського департаменту МВФ вважає "продовження і поглиблення економічних реформ з тим, щоб перейти від відновлення економіки до потужного економічного росту, так необхідного Україні саме зараз для створення нових робочих місць і підвищення рівня доходів".

Повне інтерв’ю з Томсеном незабаром читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-