В Україні

В Україні "луснув" ще один банк

Укрінформ
ПАТ "Банк "Юнісон" віднесено до категорії неплатоспроможних, у зв’язку з непрозорою структурою власності.

Про це йдеться в постанові правління НБУ від 28 квітня 2016 року № 300/БТ, повідомляє сайт регулятора.

"Правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення ПАТ “Банк “Юнісон” до категорії неплатоспроможних", - йдеться у повідомленні.

Починаючи з середини 2014 року НБУ неодноразово звертав увагу ПАТ “Банк “Юнісон” на невідповідність структури його власності вимогам прозорості, відзначають у регуляторі.

"Так  станом на 1 січня 2014 року акціонерами банку були дві юридичні особи, зареєстровані в Ліхтенштейні: компанія IDP Capital LTD  – 82,5% акцій банку та компанія MCHL Finance LTD  – 17,5% акцій банку. Інформація про акціонерів цих компаній банком не розкривалася з огляду на те, що учасниками кожної з них було більше 10 осіб, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше", - зазначають у НБУ.

За інформацією Нацбанку, в листопаді 2014 року структура власності банку змінилась і його акціонерами стали 11 юридичних осіб. Інформація про нових акціонерів банку та їх структури власності була розкрита Національному банку України лише після набрання чинності у березні 2015 року Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов’язаних із банком осіб”.

На сьогодні акціонерами ПАТ “Банк “Юнісон” є 11 компаній, зареєстрованих у Республіці Кіпр, жодна з яких не володіє часткою 10% або більше статутного капіталу банку. У кожній компанії є один кінцевий бенефіціарний власник – фізична особа. Деякі з цих фізичних осіб у свій час були або є зараз членами наглядової ради ПАТ “Банк “Юнісон”, розповідають у НБУ.

"Керівники банку із середини 2015 року стверджували, що здійснили викуп банку в попереднього власника тому, що останній не мав можливості надалі здійснювати підприємницьку діяльність на території України. Пакети документів фізичних осіб для погодження набуття ними істотної участі в банку неодноразово подавалися до Національного банку, проте регулятором прийнято рішення про заборону набуття істотної участі", - зауважують у Нацбанку.

Приймаючи таке рішення, регулятор ураховував, що фінансовий стан заявників не відповідає вимогам законодавства, зокрема, джерела походження їх власних коштів не підтверджені належним чином.

Кошти 98.3% вкладників банку відшкодуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у повному обсязі. Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладів у обсязі близько 127 млн грн.

Нагадаємо, що ПАТ “Банк “Юнісон” став другим банком, виведеним з ринку через непрозорість структури власності. У лютому 2016 року було прийнято рішення про віднесення ПАТ КБ “ТК Кредит” до категорії неплатоспроможних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-