Україна пропонує переглянути квоти на аграрний експорт до ЄС

Україна пропонує переглянути квоти на аграрний експорт до ЄС

Укрінформ
Україна у рамках функціонування поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі ставить перед партнерами у Євросоюзі питання про перегляд експортних квот на аграрну продукцію.

Про це власному кореспондентові Укрінформу у Брюсселі повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Владислава Рутицька за результатами першого засідання підкомітету з економічних та інших кластерних питань, що було присвячене сільському господарству, рибальству, морській політиці та розвитку сільських територій.

«Ми плануємо започаткувати у червні регулярне проведення заходу, який називається «Аграрний діалог». Це буде спільний проект на чолі з міністром аграрної політики та продовольства України разом з бізнесом. У його рамках будуть опрацьовані питання щодо санітарної та фітосанітарної стратегії у наших відносинах з ЄС. Також ми очікуємо на взаємну реакцію європейської сторони щодо наданого пакету щодо квот», - розповіла Рутицька.

Вона пояснила, що українська сторона ще раніше передала Єврокомісії пакет пропозицій, опрацьований спільно з виробниками, щодо перегляду квот на експорт агропромислової продукції до ЄС.

Рутицька повідомила, що у 2015 р. експорт української аграрної продукції до країн Євросоюзу становив 30% від загального обсягу.

«Якщо ми проаналізуємо перші три місяці 2016 року, то порівняно з аналогічним періодом минулого року маємо зростання на 15%», - зауважила заступник міністра.

За її словами, найпопулярнішими позиціями українського аграрного експорту до ЄС є зернові, мед, оброблені томати, екстракт виноградно-яблучного соку, курятина тощо.

Заступник міністра зазначила, що сторони обговорили питання виконання зобов’язань у рамках функціонування поглибленої і всеохопної зони вільної торгівлі Україна-ЄС, гармонізації у рамках цього процесу українського законодавства з європейським, питання фінансування проектів в агропромисловій галузі на 400 млн євро, які планується реалізувати спільно з Європейським інвестиційним банком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-