Уряд хоче скоротити

Уряд хоче скоротити "стратегічний" перелік на 300 підприємств

Укрінформ
Уряд України пропонує парламенту виключити з переліку об’єктів, що не підлягають приватизації, понад 300 підприємств задля зменшення рівня корупції.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла заступник міністра економіки України Юлія Ковалів.

"Державні підприємства - це одне з найбільших джерел корупції і політичного тиску. Для того ми і пропонуємо парламенту скоротити перелік об'єктів, які не підлягають приватизації... Список скоротиться не менше, ніж на 300 об’єктів", - сказала Ковалів, додавши, що зі списку стратегічних першочергово потрібно вилучити підприємства портової інфраструктури, аграрного сектору та вже ліквідовані, тобто такі, що фактично не існують.

За її словами, в Україні більше 3,5 тисячі державних підприємств, натомість у країнах Європейського Союзу їх до 300.

"На сьогодні в нас більше 3,5 тисячі держпідприємств. Фактично ними управляти держава немає ні можливості, ні необхідності. Якщо ми подивимося на країни Європейського Союзу, то таких державних підприємств у них у середньому не більше 300", - сказав заступник міністра.

Ковалів вважає, що решта об’єктів держвласності, після перегляду списків, мають залишитися у власності держави з одночасним покращенням менеджменту.

Вона зазначила, що в Україні в 2014 році 17 найбільших державних підприємств показали 7,5 млрд гривень збитків, однак уже в 2015 році їх фінансовий результат становив 2,5 млрд гривень прибутку. "Плюс 10 мільярдів (гривень - ред.) - це покращення фінансового результату. Ми вважаємо, що державні підприємства можуть приносити мільярдні дивіденди у бюджет і мільярди інвестицій в оновлення інфраструктури, в збільшення видобутку газу, в покращення якості послуг, які ці підприємства надають", - сподівається вона.

Нагадаємо, у квітні Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонувало скоротити перелік підприємств, що не підлягають приватизації, вдвічі - до 705. 

В переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, міститься 1478 підприємств, з них 497, або 34%, уже ліквідовані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-