Україна порушує Угоду про асоціацію з ЄС - Микольська

Україна порушує Угоду про асоціацію з ЄС - Микольська

Укрінформ
З боку Європейського Союзу є чіткі сигнали невдоволення законом, що ввів мораторій на експорт лісу кругляку, адже це є порушенням Угоди про асоціацією з ЄС.

Про це повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська у Фейсбуці, після переговорів на першому засіданні Комітету асоціації Україна-ЄС, що проходив у Києві.

"Чіткі сигнали негативу щодо невиконання/порушення Україною (саме Україною, а не урядом) своїх зобов'язань за Угодою про асоціацією. І одне серед них - мораторій на експорт лісу кругляку. Досить чіткий сигнал з боку ЄС!", - написала Микольська.

За її словами, Мінекономрозвитку вже була відома ця позиція і "ми давно ведемо діалог з Єврокомісією з цього питання".

Микольська також наголосила, що Мінекономрозвитку був проти цього законопроекту. "Цю позицію підтримав Кабінет міністрів. Ми пропонували шукати альтернативних шляхів підтримки галузі".

Як зазначила заступник міністра після консультацій з галуззю, профільними органами, Мінекономрозвитку спільно з Better Regulation Delivery Office розробило законопроект №4286 "Про внесення змін до закону України "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів" щодо встановлення правових засад обліку та реалізації лісоматеріалів з метою дотримання вимог Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом" про скасування мораторію.

"Цей законопроект передбачає запровадження прозорих схем аукціонного продажу лісу кругляку та інше. На перехідний період він передбачає застосування певної спеціальної дворівневої процедури, які надасть право первинного доступу до сировину українським переробникам, але разом з тим не заборонятиме експорт", - відзначила торговий представник України.

Микольська також висловила сподівання, що Верховна Рада підтримає цей законопроект "і ми зможемо розпочати діалог з ЄС щодо лібералізації доступу на їх ринок нашої переробної продукції з деревини".

Як повідомлялося, після прийняття змін до закону від 9 квітня 2015 року №325-VIII "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів" щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді з 1 листопада минулого року експорт необробленого дерева з України був заборонений. Відтак, необроблена деревина з українських лісів доступна тільки для тих компаній, які розташовані на території України. Накладено заборону на 10 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-