ДТЕК Ахметова причетний до колективної монополії

ДТЕК Ахметова причетний до колективної монополії

Укрінформ
Антимонопольний комітет України в результаті комплексного дослідження виявив структурні ознаки колективної монополії у складі трьох суб'єктів: "Енергоатома", групи компаній "ДТЕК" та "Укргідроенерго".

Про це в інтерв'ю "Тижню" заявив глава АМКУ Юрій Терентьєв.

"Торік досить гостро постало питання про існування чи відсутність монополізму на ринку енергетики. АМКУ із цього приводу розпочав комплексне дослідження в червні 2015 року й дійшов попереднього висновку, що є структурні ознаки колективної монополії у складі трьох суб'єктів: Енергоатома, групи компаній "ДТЕК" та Укргідроенерго", - розповів він.

За словами Терентьєва, можливість суб'єктів впливати на ринок суттєво обмежена державним регулюванням на всіх етапах дистрибуції струму. Структура українського енергетичного ринку склалася так через зарегульованість цієї галузі, а насправді в суб'єктів є можливість конкурувати. Тобто ринок електричної генерації єдиний за її типом, а суб'єктами, що мають ознаки домінуючого становища, є "Енергоатом", "ДТЕК", "Укргідроенерго". Їм надано час для формування зауважень на висновки АМКУ.

"Якщо брати сегмент теплової генерації, то частка компаній групи "ДТЕК" у цьому сегменті сягає 70%. Але поки що йдеться не про застосування санкцій, а лише про встановлення факту того, чи є ці суб'єкти монополістами", - сказав глава АМКУ.

Водночас Терентьєв підкреслив, що дослідження відбувається відкрито й публічно: за півроку АМКУ не раз збирав учасників ринку та експертів, і вони мали змогу навести всі аргументи щодо становища учасників на ринку.

"Ми оприлюднили попередні результати цього дослідження й сьогодні аналізуємо інформацію, яку надали компанії групи "ДТЕК", "Енергоатом", експертні висновки науковців тощо. У квітні відбудеться засідання, де комітет розгляне питання про ситуацію на ринку і становище на ньому цих суб'єктів", - повідомив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-