Dragon Capital: Ідея Укрнафти погасити борги за рахунок газу – сумнівна

Dragon Capital: Ідея Укрнафти погасити борги за рахунок газу – сумнівна

Ексклюзив
Укрінформ
Пропозиція "Укрнафти" для Державної фіскальної служби (ДФС) погасити податкові борги за рахунок 2 млрд кубометрів газу в підземних сховищах, право власності на які компанії вдалося відстояти в судах, не є юридично безспірною.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква.

"Не зрозуміло, наскільки юридично чистим є газ у підземних сховищах насправді", - зауважив аналітик.

За словами Сакви, "Укрнафта" перестала продавати газ, який добуває, "Нафтогазу" ще 2006 р. і пізніше використовувала різні прогалини в законодавстві, щоб відвоювати право власності на газ, який вона закачувала в газотранспортну систему без підписання документів, які підтверджували продаж.

"Тепер підприємство пропонує ДФС передати права на близько 2 млрд кубометрів газу, що приблизно відповідає сумі його податкового боргу за поточною ринковою ціною. Хоча це може стати миттєвим вирішенням проблеми податкового боргу, все ж не зрозуміло, наскільки юридично чистим є газ у підземних сховищах насправді. За інформацією різних джерел, компанія переробляє газ поточного видобутку замість газу, право власності на який їй вдалося довести в суді", - каже аналітик. 

Крім того, за словами Сакви, ситуація ускладнюється тим, що газ, який був поставлений "Укрнафтою", вже використаний "Нафтогазом", і не ясно, як обернути операцію і повернути право власності назад від "Нафтогазу" до "Укрнафти" і потім передати його ДФС.

Як повідомлялося, ПАТ "Укрнафта" запропонувало вирішити проблему погашення податкової заборгованості, використавши як ліквідне майно 2 млрд кубометрів газу, який перебуває на балансі компанії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-