Ринок землі відкриватимуть у два етапи

Ринок землі відкриватимуть у два етапи

Укрінформ
Кабінет Міністрів оприлюднив плани щодо скасування мораторію на продаж землі в Україні.

Про це йдеться у Плані дій Кабінету Міністрів України на 2016 рік, оприлюдненому на Урядовому порталі.

«Створення передумов для відкриття повноцінного ринку земель після закінчення строку дії мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення», - йдеться у пункті 351 зазначеного плану.

Як випливає з документа, відкривати ринок землі уряд Яценюка має намір у два етапи.

Так, у поточному березні планується розроблення та подання Кабінету Міністрів України законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення. Законопроект передбачатиме запровадження на першому етапі  продаж земель сільськогосподарського призначення державної власності. Початок цього етапу визначено з 1 січня 2017 року.

З 1 січня 2019 року планується розпочати другий етап відкриття ринку землі, який дозволить продаж земель громадянами.

Відповідальними за втілення цього плану органами визначено Мінрегіон, Мінагрополітики, Мінприроди та Держгеокадастр.

Зазначається, що створення повноцінного ринку землі дасть можливість власникам розпоряджатися своїм майном і сприятиме розвитку бізнесу та залученню інвестицій.

Нагадаємо, наприкінці лютого цього року директор Світового банку по Україні Чімяо Фан зазначив, що в Україні у власності держави перебувають 10,6 млн га землі, з яких тільки 1,6 млн зареєстровані в земельному кадастрі (близько 10% - ред.). Де і для чого використовуються інші 9 млн га - не знає ніхто.

За словами Чімяо Фана, для того щоб приватизувати і продати, Уряд має провести інвентаризацію сільгоспземель.

При цьому, керівник Держгеокадастру Максим Мартинюк протягом місяця двічі змінював позицію щодо кількості інвентаризованих земель в Україні. Так, наприкінці січня поточного року Мартинюк стверджував, що в Кадастрі зареєстровано лише 22,6% державних земель. Водночас, у грудні 2015 року Мартинюк стверджував, що інвентаризація земель сільськогосподарського призначення, які належать державі, зараз фактично не проводиться через нестачу бюджетних коштів. При цьому він відзначив, що інвентаризація, яка фактично припинилася після 2012 року, була проведена неякісно.

На початку березня Мартинюк вже стверджував, що в Україні внесено до Земельного кадастру 68% земель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-