Запуск ринку: Держгеокадастр хоче

Запуск ринку: Держгеокадастр хоче "потренуватися" на державній землі

Укрінформ
Законопроект «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», розроблений у Держгеокадастрі, передбачає запуск ринку землі в Україні у два етапи. 

Про це голова Держгеокадастру України Максим Мартинюк розповів у інтерв'ю газеті «Урядовий кур'єр»

«На першому етапі, який триватиме два роки, можна буде купувати-продавати лише державні землі через аукціони. За цей час ми побачимо, як функціонує ринок, інфраструктура ринку, виправимо законодавчі недоліки, після чого знімемо мораторій і започаткуємо купівлю-продаж усієї землі», - розповів Мартинюк. 

За словами чиновника, наразі лишаються невирішеними питання щодо продажу чи непродажу землі іноземцям, а також питання концентрації землі в одних руках. 

«Є багато спекуляцій у питанні допуску чи недопуску до ринку іноземців. Та з огляду на те, що нині навіть не всі країни ЄС пускають до володіння своєю землею іноземців, і настрої населення, рішення схиляється до другого варіанта. Також нині визначається питання обмеження концентрації максимальної кількості землі в одних руках - 200 гектарів - для запобігання створенню лендлордів», - каже очільник Держгеокадастру.

Нагадаємо, цього тижня директор Світового банку в Україні Чімяо Фан зазначив, що в Україні у власності держави перебуває 10,6 млн га землі, з яких тільки 1,6 млн зареєстровані в земельному кадастрі (близько 10%). Де і для чого використовуються інші 9 млн га - не знає ніхто.

За словами Чімяо Фана, для того щоб приватизувати і продати, уряд має провести інвентаризацію сільгоспземель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-