Україна відшкодувала польським фірмам €7 мільйонів ПДВ

Україна відшкодувала польським фірмам €7 мільйонів ПДВ

Укрінформ
Україна останнім часом зменшила свою заборгованість перед польськими фірмами з відшкодування ПДВ з більш як 10 млн євро до понад 3 млн євро.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив голова Польсько-української господарчої палати (ПУГП), екс-міністр економіки Польщі Яцек Пєхота.

"Якщо йдеться про повернення ПДВ, оскільки це вічна проблема, то вона вже не така гостра. Видно, що український уряд запроваджує кращу систему повернення ПДВ, і це треба чесно визнати. Це все ще є проблемою, але дивлячись з історичної перспективи, заборгованість з відшкодування ПДВ для польських фірм є непорівнянно нижчою. Раніше заборгованість сягала більше 10 млн євро, сьогодні - понад 3 млн євро для фірм, що підтверджено контролем, судовими вироками", - повідомив Пєхота.

За його словами, серйозними проблемами для польського бізнесу в Україні є також корупція і завищення вартості мита в деяких секторах.

"Сьогодні, при нестабільності влади, загрозі змін в уряді, в адміністрації, чиновники думають простими категоріями: неважливо, що буде завтра, важливо, що вдасться вкрасти сьогодні. Підприємцям сигналізують про безпідставні перевірки фірм. При цьому цікаво, що є сигнали перевірок з боку контрольних органів, які теоретично вже були розформовані, тобто формально перебувають у стані ліквідації", - наголосив голова ПУГП.

Дуже серйозною проблемою, яка має тенденції до наростання, є обмеження у валютних оборотах.

"Польські фірми дедалі більше відчувають в Україні дуже високу маржу на обмін євро, долара, злотого у гривню. Тобто є проблеми, пов'язані з обмеженнями в обороті валюти, який визначається Нацбанком України", - констатував Пєхота.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-