НБУ скоротив число системно важливих банків

НБУ скоротив число системно важливих банків

Укрінформ
НБУ прийняв рішення скоротити кількість комерційних установ, які мають статус системно важливих, до трьох. Це "Приватбанк", а також два державних - "Ощадбанк" та "Укрексімбанк".

Про це у понеділок повідомляє прес-служба регулятора.

"Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності  банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем Національного банку України визначив ПАТ "Приватбанк", ПАТ "Ощадбанк" та ПАТ "Укрексімбанк" системно важливими. Про це йдеться в рішенні Комітету №78 від 16 лютого 2016 р.", - зазначається у прес-релізі

Для визначення системно важливих банків використовуються такі показники: Загальні активи (коефіцієнт зважування 35%); кошти фізичних осіб, суб'єктів господарювання та небанківських фінансових установ (коефіцієнт 35%); кошти, розміщені в інших банках (коефіцієнт 7,5%); кошти, залучені від інших банків (коефіцієнт 7,5%); кредити, що надані суб'єктам господарювання у промисловість, сільське господарство та будівництво (коефіцієнт 15%).

"Національний банк приділяє особливу увагу таким банкам через їх значний вплив на фінансову стабільність держави. Системно важливий банк зобов'язаний з 1 січня 2019 року дотримуватися спеціальних значень економічних нормативів, зокрема: нормативу миттєвої ліквідності (Н4) - не менше ніж 30%; максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не більше ніж 20%", - додали у прес-службі.

З 1 січня 2020 року системно важливий банк також має формувати буфер системної важливості, який розраховується від загального обсягу ризику (згідно Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-