Вадим Меріков, голова Миколаївської ОДА
Треба перестати асоціювати Миколаїв з містом корабелів, це - транспортний хаб України
Інтерв'ю 15.02.2016 09:09

Основне питання - брак коштів. Ось і зараз маємо величезну проблему - сніг зійшов разом із асфальтом. Вкотре переконалися, що ямковий ремонт - це гроші, викинуті на вітер. Треба міняти підходи, зокрема, й на законодавчому рівні. Ми говоримо про децентралізацію, і не маємо концентрувати фінансування на державному рівні.

Взяти хоча б державну трасу Н-11 "Миколаїв-Дніпропетровськ". Вона дуже проблемна. Нам пообіцяли виділити з держбюджету на її ремонт у цьому році понад 200 млн грн. Але ці кошти проблеми не вирішать. Та й не одна у нас така траса, яку можна назвати лише напрямком, а що вже говорити про місцеві дороги. Цьогоріч обласний бюджет разом із місцевими запланував додаткові кошти на ремонт та утримання доріг.

Прикро, але держава досі розраховується за кредити на дороги, які будували до Євро-2012.

Дуже сподіваюся на реалізацію пілотного проекту - будівництво дороги "Львів - Кіровоград - Миколаїв - Херсон". Уже розробляється робочий проект, є надії, що в другому півріччі будівництво розпочнеться. Ми за цей проект дуже боролися, бо спочатку не були включені до нього. А це 120 км нової дороги, збудованої за новими технологіями, на бетонній основі.

Ми готові також на спільні проекти з Одеським і Херсонським регіонами.

БОРОТЬБІ З КОРУПЦІЄЮ ЧИНИВСЯ СПРОТИВ, БУВ НАВІТЬ САБОТАЖ

- Що ви вважаєте найбільшою удачею минулого року?

- Перевиконали бюджет і перерозподілили більше 40 млн грн на бюджетну сферу. Такого не було останніх 10 років. Провели інвестфорум, уклали низку договорів з міжнародними партнерами. Зокрема, підписали Меморандум про співпрацю з Українсько-Канадською торговою палатою.

Миколаївська область активно приєдналася до електронної системи проведення закупівель "ProZorro". А це і боротьба з корупцією, відкатами, хабарництвом. Уже на першому етапі це дало економію бюджетних ресурсів від 10 до 30%. Так, наприклад, тільки на зимових шинах для "швидких" зекономили чверть від виділеної суми. І це тільки початок.

Не приховую, що цьому процесові був спротив, подекуди навіть саботаж, але це не допомогло. Хто не підключився вчора, зробить це завтра. По-іншому просто не буде.

Досить вдалою є наша робота з Держфондом регіонального розвитку. Завдяки співпраці з ним профінансовано низку проектів місцевого значення на 65 млн грн.

- Децентралізація одна з основних реформ України, і ми вже відчули позитивні результати фінансової децентралізації. Вкрай важливо прийняти відповідні зміни до Конституції, адже без них не вдасться реалізувати адміністративну децентралізацію. Я особисто за ці зміни, бо я за сильні громади. Наприклад, на Миколаївщині створено об'єднану громаду в Очаківському районі. Є ще громади, які готові об'єднуватися в інших районах. За цим майбутнє.

- Чутки про ваше звільнення мають підґрунтя?

- Якщо буде воля Президента, то я залишу цю посаду. Я абсолютно спокійний з цього приводу. Не триматимуся за місце, не братиму лікарняний чи відпуску, як деякі.

- Чого, по-вашому, наразі не вистачає губернаторові, щоб людям жилося краще? Крім грошей, звичайно…

- Законодавчої бази і контролю з боку державних органів влади за виконанням повноважень різних структур.

Алла Мірошниченко, Миколаїв.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-