У МВФ вважають, що українська

У МВФ вважають, що українська "тінь" ховається за банківську таємницю

Укрінформ
Міжнародний валютний фонд (МВФ) радить пом'якшити українське законодавство в частині банківської таємниці. 

Про це йдеться у Звіті МВФ по Україні, опублікованому в понеділок, що є в розпорядженні Укрінформу.

"Незадекларовані зарплати неможливо віднести до складу валових витрат у цілях ППП (Податок на прибуток підприємств. - Ред.), тому уникнення сплати ЄСВ являє собою проблему для тих роботодавців, які не мають великих готівкових надходжень, від офіційного проведення яких вони мають змогу утриматись. У зв'язку з цим роботодавцям доводиться оплачувати фальсифіковані рахунки, для того щоб покрити ту частку виплат зарплати, що здійснюється готівкою. Найчастіше такі рахунки (за певну ціну) надає підприємство, що одержує великі суми готівки нелегального походження та бажає відмити свій заробіток. Проте повноваження ДФС із розслідування операцій такого типу компаній є дуже обмеженими через суворість законодавства про банківську таємницю", - йдеться в документі. 

У МВФ наголошують, що Фіскальна служба має змогу одержати банківські виписки лише за наказом суду, а одержана в такий спосіб інформація зводиться, як правило, до інформації про залишки коштів на рахунках. 

"Для того, щоб зробити рішучі кроки проти розширення неформального сектору, необхідно буде пом'якшити законодавство про банківську таємницю. Наприклад, зробити так, щоб для одержання інформації було потрібне лише відповідне рішення Національного банку. І в тій мірі, в якій Україна підтримує поточні міжнародні зусилля, спрямовані на розширення двостороннього та багатостороннього обміну інформацією в цілях оподаткування, вона має також забезпечувати наявність доступу до такої інформації. У тому числі, до інформації про банківські рахунки - в цілях її надання країнам-партнерам", - наголошується у звіті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-