«Іскандерам» уже не смішно. Російська оборонка зазнає проблем із фінансуванням

«Іскандерам» уже не смішно. Російська оборонка зазнає проблем із фінансуванням

Аналітика
Укрінформ
2016 рік стане непередбачуваним - як для підприємств оборонної промисловості РФ, так і для всієї Росії

Кремль сьогодні генерує міф про глобальну загрозу. І сам живе в цьому міфі, спрямовуючи всі зусилля на оборонний сектор, вичавлюючи з нього все, що тільки можливо. Ніхто в Москві й не замислюється про перспективи всієї Росії, атмосфера в якій дедалі більше нагадує збройову кузню, що напружується з останніх сил, а тому дає періодичні збої.

Колегія Міністерства оборони Росії, що пройшла в грудні 2015 р.,  де підбивалися підсумки минулого року, достатньо прозоро продемонструвала: всі свої ресурси Кремль кидає саме на оборонку.

Під час заходу було заявлено, що "російській армії вдалося досягти великих успіхів у підтримці обороноздатності, переозброєння і підвищення рівня бойової підготовки". При цьому оборонна промисловість забезпечила "за результатами виконання державного оборонного замовлення приріст поставок у війська нового озброєння і техніки на 7%, що забезпечило оснащеність ЗС РФ сучасними зразками на рівні до 47%". За словами військових чиновників, минулого 2015 р. на бойове чергування заступили 6 ракетних полків, оснащених комплексами "Ярс" стаціонарного і рухомого базування, на озброєння авіаційних стратегічних ядерних сил надійшло 10 модернізованих літаків Ту-160, Ту-95МС і Ту-22М3, було введено до складу сил постійної готовності 2 ракетних підводних крейсери стратегічного призначення - "Александр Невский" і "Владимир Мономах"... До СВ поставлено 2 бригадних комплекти ракетних комплексів "Іскандер-М", 1172 танки та інші бойові броньовані машини, 148 ракетно-артилерійських систем, 2292 автомобілі різного призначення" і т. д. і т. п

Цього ж 2016 р., в якому на "національну оборону" в бюджеті РФ передбачено 3,145 трлн рублів (на 25,514 млрд рублів (+0,8 %) більше, ніж минулого 2015 р.), тенденція нарощування оборонних можливостей, у тому числі за рахунок максимально можливого використання свого ОПК, тільки триватиме. Так, серед пріоритетних завдань - "забезпечення своєчасного розміщення й неухильне виконання завдань ДОЗ-2016". Планується поставити до сухопутних військ за два бригадних комплекти ракетних комплексів "Іскандер-М" і РСЗВ "Торнадо-С", а також один бригадний комплект зенітно-ракетного комплексу "Бук-М3", переозброїти 6 батальйонів на нові танки і бойові машини піхоти. Поставити до повітряно-космічних сил та авіації ВМФ понад 200 нових і модернізованих зразків авіаційної техніки. Переозброїти 5 зенітних ракетних полків на зенітну ракетну систему С-400" тощо.

При цьому варто зазначити, що "відмінні результати" даються російським виробникам оборонної продукції, на тлі існуючих проблем у країні не так вже й легко. Адже залишаються проблеми, пов'язані з реалізацією поправок до Федерального закону "Про Державне оборонне замовлення", кредитними заборгованостями перед банками, податковими платежами і т. д.

Так, за офіційною інформацією Росстату, обсяги промислового виробництва по всій Росії знизилися на 3,4%. Це стосується й підприємств ОПК, про що свідчить моніторинг Всеросійської профспілки працівників оборонної промисловості "Оборонпроф".

За даними профспілки, протягом минулого року на 2 (0,9%) підприємствах було проведено або проводилося скорочення чисельності, на 4 (1,7%) - було видано накази щодо майбутнього скорочення чисельності, на 6 (2,6%) - запроваджено режим неповного робочого часу. Повністю або частково було зупинено виробництво на 8 (3,5%) підприємствах, а на 11 (4,8%) - були затримки виплати заробітної плати на 1 місяць і більше. "Оборонпроф" констатує тенденцію до збільшення кількості підприємств, де спостерігаються вищеозначені обставини. У складній економічній ситуації залишаються підприємства: ВАТ "Ново-Вятка", ФКП "НОЗИП", ВАТ "ПО "Муроммашзавод", ВАТ "Тульский НИТИ", ФГУП "ПО "Прогрес", ТОВ "Волгоградский завод буровой техники", ВАТ "Славгородский завод радиоаппаратуры" та ін. Окремі підприємства перебувають у стадії процесу банкрутства.

Загалом, яку б бравурність не напускали на себе кремлівські чиновники, минулий рік для російської оборонки минув нелегко.

Ось, наприклад, підприємство зі складу ТОВ "Компания корпоративного управления "Концерн "Тракторные заводы" (Чебоксари) - ВАТ "Курганмашзавод" ("КМЗ"), що спеціалізується на виробництві й ремонті бронемашин БМП, Хризантема-С, САУ "Вена", "Курганец-25", а також БМД-4М. Незважаючи на наявні контракти в рамках Держоборонзамовлення наприкінці минулого року, воно мало значні фінансові проблеми. На "КМЗ" була заборгованість із зарплати й комунальних платежів. Дійшло до того, що 27 листопада на підприємство припинили поставки природного газу, що призвело до появи в соцмережах петиції на ім'я Президента РФ від обурених працівників заводу. У ній, зокрема, зазначалося, що "зараз дуже складна ситуація з ВАТ "КМЗ". Борги підприємства призвели до затримки заробітної плати, відключення опалення, гарячої води та газу на підприємстві, люди змушені працювати в нелюдських умовах, температура в цехах +5 - +7 градусів. Мінімальна заробітна плата працівників у середньому 10-15 тис. руб."

Наприкінці грудня минулого року ускладнилася ситуація із заборгованістю із зарплати на підприємстві зі складу ВАТ "КМЗ" - ВАТ "Специальное конструкторское бюро машиностроения" (СКБМ) і ТОВ "Зауральский кузнечно-литейный завод" ("ЗКЛЗ"). Так, ВАТ "СКБМ" офіційно заборгувало своїм працівникам близько 4,4 млн рублів, а "ЗКЛЗ", станом на 30 грудня, 9,350 млн руб.

Після втручання керівництва Курганської області та прокуратури ситуацію, хоч і зі скрипом, але дещо поліпшили: подали газ на підприємства і частково погасили заборгованість. Пізніше, у січні 2016 р. стало відомо, що "КМЗ" отримав розрахунок із Держоборонзамовлення. Зарплату дали, але комунальна заборгованість залишилася.

Той факт, що наразі триває процес перенесення виробництва бронетанкової техніки для Повітряно-десантних військ із Кургана до Волгограда (на ВАТ «Волгоградский тракторный завод», ("ВгТЗ")), свідчить про те, що загальна ситуація на підприємстві принципово не поліпшилася. Що покаже цей рік - поки залишається невідомим.

При цьому ситуація з самим ВгТЗ, який займається випуском БМД-3, БМД-4, 2С25, "Спрут-СД", "Ракушка" і також перебуває в складі концерну "Тракторные заводы", до кінця минулого року була незрозумілою. У червні 2015 р. стало відомо, що виробничий майданчик ТОВ "Волгоградская машиностроительная компания"  аність. Пізніше, у січні 2016 р. стало відомо, що "ВгТЗ" виставлено на продаж за борги банку ВЕБ («Внешэкономбанк»), а до грудня 2015 р. на підприємстві накопичилася значна заборгованість перед Пенсійним фондом.

Складна ситуація протягом минулого року була і в АТ «Науково-виробнича корпорація «Уралвагонзавод» (УВЗ, Нижній Тагіл, що спеціалізується на виробництві танків Т-72Б3 і «Армата»). Доходило навіть до того, що працівників підприємства, зайнятих у вагонному і металургійному виробництвах, тримали на 2/3 зарплати, переводили на режим неповної зайнятості, відправляли у вимушені відпустки тощо. При цьому на роботу не виходили близько 3,5 тисячі осіб, а працівникам, які перебували у вимушених відпустках, навіть пропонували працювати на благоустрій міста.

ВАТ «Омсктрансмаш», яке займається модернізацією танків Т-72 до версії Т-72Б3, деякий час взагалі простоювало, і робочі навіть виходили з протестом проти скорочень на підприємстві.

Інше підприємство - ВАТ «Мотовилихинские заводы», що займається випуском польової артилерії калібру від 120 до 152 мм, артилерії від 120 до 240 мм, а також реактивних систем залпового вогню «Град», «Смерч» і «Ураган», наприкінці 2014 р. опинилося в передбанкрутному стані. Чистий збиток компанії за РСБУ (Російські стандарти бухгалтерського обліку) в 2014 р. зріс на 44% порівняно з показником 2013 р. - до 2,762 млрд руб. Арбітражний суд Пермського краю навіть розглядав справу про визнання одного з дочірніх підприємств компанії - ТОВ «Металургійний завод «Камасталь» - банкрутом. Тільки в 2015 р. ситуацію вдалося дещо змінити. У січні - червні 2015 р. завод отримав чистий збиток за РСБО в розмірі 785,5 млн. рублів, що на 15,4% більше, ніж у першому півріччі 2014 р. Виручка компанії скоротилася на 23% і становила 884,6 млн руб. У тому числі, виручка від продажів на внутрішньому ринку знизилася на 21,5% - до 879,5 млн руб., від експортних продажів - в 5,4 разу до 5,1 млн руб. Тим не менш, за підсумками 2015 р., ВАТ «Мотовилихинские заводы» планувало отримати 640 млн руб. чистого збитку, що в 5,3 разу менше, ніж у 2014 р., і збільшити виручку в 1,8 разу - до 15,6 млрд руб. Згідно з останніми даними, «Мотовилихинские заводы» виконали планові показники, і на підприємстві вдалося реструктуризувати заборгованість.

За даними на початок 2016 р., на багатьох підприємствах оборонної промисловості вдалося частково вирішити питання із заборгованістю та різного роду виплатами. Проте принципових змін, що сприяють запобіганню подібним ситуаціям, що мали місце в 2015 р., поки не сталося. Бо, швидше за все, проблема в тому, що коштів, які виділяються з федерального бюджету за контрактами в рамках Держоборонзамовлення, бракуватиме. Адже все постійно дорожчає. Наприклад, російський рубль за 2015 р. знецінився на 30% із 56,23 рубля за долар (курс ЦБ РФ) до 72,93 рубля. Така тенденція падіння рубля тривала і в січні 2016 р., що, безумовно, вплине на вартість товарів і послуг, у тому числі й в оборонній промисловості.

І якщо ОПК залишається на плаву, то переважно за рахунок наявності Держоборонзамовлення, бюджетного рефінансування та експортних контрактів. Однак, якщо санкції Заходу будуть продовжені, ціни на нафту впадуть ще нижче, а зарплати бюджетників не враховуватимуть поточні цінові реалії на товари та послуги, то 2016 р., як для підприємств оборонної промисловості, так і для всієї Росії, буде складнішим за попередній, а 2017 р. - узагалі непередбачуваним.

Антон Міхненко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-