Київ після 2019 року зможе реекспортувати Анкарі газ - турецький експерт

Київ після 2019 року зможе реекспортувати Анкарі газ - турецький експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Україна і Туреччина отримали добру нагоду підписати угоду про зону вільної торгівлі та активізувати співпрацю у сфері енергетики. Не виключено, що Київ після 2019 року зможе реекспортувати Анкарі газ з європейського ринку. 

Про це в коментарі власному кореспонденту Укрінформу заявив у кулуарах Брюссельського енергетичного клубу голова Інституту енергетичних ринків і політики Волкан Оздемір (Анкара).

"Після припинення Росією застосування відносно України торговельних преференцій у рамках зони вільної торгівлі СНД нині виникла можливість для укладання угоди про ЗВТ між Туреччиною і Україною. У цих рамках дуже важливим для Туреччини може стати досвід і добрий приклад України як транзитної країни, яка диверсифікувала своє енергопостачання. Але це лише у тому випадку, якщо сама Анкара по-справжньому буде прагнути диверсифікувати свої енергетичні ресурси, особливо газ, та зменшити залежність від Росії", - сказав експерт.

Він наголосив, що Україна у цьому досягла успіху, чому сприяли не лише технічні можливості, особливо наявність газових сховищ, а й політична воля.

"У будь-якому разі, Україна продемонструвала політичну волю і має конкретні результати. У свою чергу, Туреччина також потребує такої політичної волі та інвестицій в енергетичну інфраструктуру, щоб досягти аналогічного успіху, до якого Україна йшла упродовж останніх кількох років", - зауважив Оздемір.

Він не виключив, що Україна має потенціал для реекспорту газу з європейського ринку до Туреччини.

"Як відомо, після 2019 року контракт на транзит російського газу через Україну до Європи завершиться. Відтак, якщо Україна до того часу імпортуватиме більше газу з Європи – німецького, норвезького, з інших джерел – вона також зможе отримати деякі спроможності для його реекспорту. Чи то Німеччина через Україну буде експортувати газ, або Україна реекспортувати після закупівлі – це все нові можливості для Туреччини купувати цей газ після 2019 року", - пояснив турецький експерт.

Водночас, Оздемір скептично висловився про перспективи реалізації нових російських ініціатив – проектів газопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік".

"Турецький потік" вже завершено", - зауважив експерт, наголошуючи на ускладненні політичних, економічних і безпекових відносин між Анкарою і Москвою.

Він також висловив упевненість, що у довгостроковій перспективі Туреччині вдасться позбутися "газпромізації" з боку Росії.

"У короткостроковій перспективі Туреччина потребуватиме російського газу. Це очевидно. Адже немає можливості провести диверсифікацію через відсутність необхідних джерел постачань та технічних можливостей. Але вже у короткостроковій перспективі, починаючи із 2018 року, після запуску проектів TANAP ("Південний газовий коридор" - ред.) та отримання газу з Іракського Курдистану, диверсифікація газових ресурсів розпочнеться. У довгостроковій перспективі, за умови продовження цієї стратегії, російський газ більше не переважатиме на турецькому ринку", - переконаний експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-