Російська

Російська "транзитна війна" зупинила 80 тисяч фур

Укрінформ
Українські транзитні автоперевізники втратили близько 80 тисяч поїздок на рік через заборону Російською Федерацією проїзду нашого вантажу по їх території. 

Про це кореспондентові Укрінформу розповіли в прес-службі Асоціації Міжнародних Автомобільних перевізників України (АМАПУ).

"Якщо брати до уваги усі транзитні перевезення територією Російської Федерації, в країни середньої Азії - це і Узбекистан, і Таджикистан, і Казахстан з виходом до Китаю - це було близько 80 тис. поїздок на рік (членів Асоціації - ред.)", - сказали у прес-службі. 

В Асоціації також розповіли, що незважаючи на заборону українського транзиту по території РФ, автоперевізники все ж намагаються перетнути українсько-російський кордон, але їм це не вдається.

"Зараз пробні машини запускалися, деякі повернулися назад, їх не пропустили. 12 машин ще їдуть, поки що немає інформації", - поскаржилися експерти.

В Асоціації заявляють, що РФ заборонила і залізничні транзитні перевезення, але Мінекономрозвитку сьогодні заявило, що їм про заборону залізничних перевезень нічого не відомо.

"Справа у тому, що транзит заборонений не лише автомобільний, але ще і залізничний. Вони теж йдуть через Білорусь", - заявили в Асоціації.

У АМАПУ відзначили, що шукають альтернативні шляхи перевезень українського вантажу в країни  Середньої Азії. Найімовірніше це будуть перевезення морем, але бізнес поки що зупиняє висока ціна.

"Зараз ми опрацьовуємо інші варіанти перевезень. Через море до Грузії, з Грузії до Казахстану, але це дві поромні переправи. На скільки це здорожуватиме саму поїздку? Ми поки що прораховуємо, але за нашими попередніми підрахунками це близько 2 тис. дол. Зрозуміло, коли до суми трансферту додати цю суму, то не усі погодяться", - заявили в АМАПУ.

Експерти також звертають увагу, що через несподіване перекриття транзиту зараз складно швидко знайти альтернативний спосіб перевезення.  

"Нині намагаємося домовитися з поромниками щоб знайти прийнятну ціну для нас. Поки говорити про результати рано", - підсумували в АМАПУ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-