Коболєв сказав, як зупинити

Коболєв сказав, як зупинити "Північний потік-2"

Укрінформ
Україна повинна запровадити європейську модель ринку газу. Лише у цьому разі Україна буде і надалі надійним транзитним партнером для Європи, а Росія не пролобіює «Північний потік-2».

Про це в інтерв'ю 5 каналу сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Альтернативи є. Був збудований перший обхідний проект - Північний потік. Декілька років тому це дуже сильно вдарило по обсягах транзиту територією України. Наразі російська сторона дуже активно лобіює другу чергу цього проекту», - розповів Коболєв.

На його думку, Газпром опинився у "газовому  трикутнику" Європейський Союз - Україна - Росія.

«І в цьому трикутнику відбувається гра - хто кого не втримає. З нашого боку дуже важливо дотримуватися європейських правил щодо реформи ринку газу. Нам дуже важливо стати частиною європейського ринку газу, це стосується прозорості, відкритості, конкуренції, тарифів, системи балансування регулятор-гравці ринку», - пояснив голова Нафтогазу.

Він наголосив, що чим більше Україна зробить у напрямку впровадження європейського ринку газу, тим менше шансів, що Захід відмовиться від нашого транзиту та перейде до Північного потоку.

«Позиція російської сторони у цьому питанні дуже послідовна. Вони постійно переконують Європейський Союз, що Україна не є тією країною, якій можна довіряти транзит газу», - розповів Коболєв.

Він зазначив, що Україна приділяє багато уваги питанню прозорості вітчизняного газового ринку.

«Саме тому ми витрачаємо стільки часу на розмови з ними. Я знаю, що є позиція у деяких людей в Україні: «А давайте зробимо свій варіант ринку газу, не схожий ні на що. Давайте зробимо свій велосипед і будемо на ньому кататися». Це цікаво, але дуже небезпечно. Якщо ми заграємося у цю гру, європейці можуть пристати на пропозицію Газпрому», - наголосив Коболєв.

За його словами, пропозиція Росії все ще є дуже привабливою, адже вони хочуть зробити газогін до кордону Європи за власні кошти.

«Вони фактично говорять: «Дайте дозвіл і у вас буде ще один канал. Дуже важко переконувати європейців, що цим самим вони приберуть існуючий канал через Україну», - констатував голова Нафтогазу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-